FOTO: Nevyužitý priestor pred mestským úradom v Žiline zrevitalizujú, pribudne aj hmyzí domček


FOTO: Nevyužitý priestor pred mestským úradom v Žiline zrevitalizujú, pribudne aj hmyzí domček
Galéria: 4 fotky
Foto: FB/Peter Fiabáne

Zelený priestor pred mestským úradom v Žiline si doteraz väčšina okoloidúcich nevšimla kvôli informačným tabuliam. Mesto sa rozhodlo tabule odstrániť a priestor pred úradom chce zrevitalizovať. O novom využití priestoru informoval na sociálnej sieti primátor mesta Peter Fiabáne. 

Na ploche pred úradom by mala pribudnúť zeleň vo forme stromov, kvetináčov a okrasných tráv. Na stromoch budú umiestnené vtáčie búdky, ľudia si zas budú môcť posedieť na nových lavičkách. Jedna z nich bude vytvorená aj z betónového múra lemujúceho chodník k úradu.

Priestor pred mestským úradom nebude slúžiť len na oddych, ale bude mať aj náučný význam. Ten by mali splniť popisné tabuľky pri rastlinách, domček pre hmyz a takzvané haptické domčeky, ktoré tu budú umiestnené. Stavby vytvorené z rôznych materiálov, ako je napríklad drevo, asfalt, kov, tráva, tehla či betón budú môcť okoloidúci sledovať za rôznych poveternostných podmienok, čím lepšie pochopia vlastnosti materiálov. Okrem toho sa ich budú môcť kedykoľvek dotknúť, čo hlavne za horúcich letných dní ukáže, ako výrazne sa niektoré z nich zohrievajú.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu