Boj proti nelegálnej reklame v Žiline pokračuje: Poslanci chcú odstrániť viac ako 100 stavieb a tabuliek


Foto: Boj proti nelegálnej reklame v Žiline pokračuje: Poslanci chcú odstrániť viac ako 100 stavieb a tabuliek Foto: ilustračné

Poslanecké kluby “za ZA” a “Za naše mesto” predkladajú spoločný návrh opatrení, ktorými chcú bojovať proti vizuálnemu smogu a nelegálnej reklame v meste Žilina. Mestské zastupiteľstvo v Žiline sa bude týmto návrhom zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá sa bude konať 25. apríla. 

V návrhu poslanecké kluby žiadajú odstránenie minimálne 100 kusov nelegálnych reklamných stavieb a odstránenie reklamných tabuliek na stĺpoch trakčného vedenia, ktoré sú v rozpore s územným plánom mesta.

Dôvodom má byť opakované porušovanie nastavených pravidiel pre používanie outdoorovej reklamy. Reklamné spoločnosti totiž podľa poslaneckých klubov konajú viac vo svoj prospech ako v prospech spoločnosti. 

„Reklamných stavieb je priveľa, o to dôležitejšie je hovoriť o tých nelegálnych, ktoré zaťažujú prostredie,” uvádza predsedníčka poslaneckého klubu za ZA Miriam Šuteková a upozorňuje na ďalší problém: „Pominulé roky mali samosprávy veľmi neľahkú pozíciu a právomoci v prípade likvidácie nelegálnych reklamných stavieb.” 

Aj to môže byť dôvodom nadmerného množstva bilbordov a neregulovanej reklamy v meste. Národná Rada SR však minulý rok schválila legislatívu, ktorá rozšírila kompetencie mestských samospráv rozhodovať napríklad aj o otázkach vizuálneho smogu. 


„Ako poslanecký klub za ZA sme okamžite žiadali mesto o aktívne kroky a aj vďaka nášmu materiálu, mesto v novembri 2021 zazmluvnilo firmu na odstránenie 29 billboardov. Prvé nelegálne billboardy sa podarilo odstrániť, teraz pokračujeme ďalej,” dodáva Šuteková.

Mesto zároveň vyzývajú k vypovedaniu všetkých nájomných zmlúv na zariadenia, ktoré primárne plnia funkciu reklamy. Primárne by malo ísť o informačno-navigačné tabule na stĺpoch verejného osvetlenia a trakčného vedenia. 

„K dispozícii máme hotový pasport reklamných stavieb, ktorý nám otvára v tomto smere nové možnosti. Boj s vizuálnym smogom myslíme v Žiline naozaj vážne. O tom svedčí aj názorová zhoda medzi poslaneckými klubmi mestského zastupiteľstva. Vytvárajme estetické zdravé prostredie, v ktorom sa pri pohľade na kolorit dá  oddýchnuť,” doplnila Šusteková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu