FOTO: Na mieste zbúraného diaľničného mosta na Liptove vyrástol nový, do prevádzky ho uvedú v auguste


FOTO: Na mieste zbúraného diaľničného mosta na Liptove vyrástol nový, do prevádzky ho uvedú v auguste
Galéria: 7 fotiek
Foto: Národná diaľničná spoločnosť

V marci minulého roka odštartovali na Liptove práce na búraní starého diaľničného mosta Podbanské, ktorý bol v nevyhovujúcom stave. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vtedy informovala, že nový most bude postavený a sprejazdnený v lete 2022.

Búranie, ktoré odštartovalo 26. marca 2021, trvalo celkom deväť týždňov. Ihneď po odstránení konštrukcie sa začalo s výstavbou nového mosta. Stavebné práce realizuje spoločnosť Swietelsky-Slovakia, ktorá za necelý rok vybudovala nový diaľničný most s dĺžkou 150 metrov, šírkou 15 metrov a výškou 8,30 metra.

V súčasnosti je premávka obojsmerne vedená po pravom moste. Po výstavbe ľavého mosta smerom do Liptovského Mikuláša plánuje NDS aj opravu pravého smerom do Popradu. Tento bol totiž postavený ešte v roku 1984 ako súčasť stavby úseku diaľnice D1 Liptovský Ján – Liptovský Hrádok.

Zhotoviteľa momentálne čaká finálne dokončenie zásypov opôr a betonáž prechodových dosiek a krídiel. Po týchto činnostiach bude nasledovať izolácia nosnej konštrukcie asfaltových vrstiev, zhotovenie ríms, vozovky a zhotovenie ostatného príslušenstva ako sú zvodidlá a zábradlia.

Na záver zrealizujú terénne úpravy, umiestnia dopravné značky a pripravia most na jeho uvedenie do prevádzky.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu