Burianova veža a Budatínsky hrad sa pri príležitosti Dňa povedomia o autizme rozsvietia na modro


Foto: Burianova veža a Budatínsky hrad sa pri príležitosti Dňa povedomia o autizme rozsvietia na modro Foto: Považské múzeum

Od piatka 1. apríla do nedele 3. apríla sa Burianova veža a Budatínsky hrad rozsvietia na modro pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme. 

Iniciatíva sa koná pod záštitou kampane Rozsvieťme to na modro, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o autizme a snahe vytvoriť ľuďom s autizmom zmysluplné podmienky pre život. 

Iniciatíva Rozsvieťme to na modro vychádza z jednej najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks a modrá farba má symbolizovať komunikáciu. 


Autizmus charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Prejavuje sa u detí od detstva, väčšinou do piatich rokov. Má viacero foriem, každá môže mať inú intenzitu prejavov. Druhy autizmu sú rôzne, pričom niekedy sa autistické rysy môžu zásadne líšiť.

Pravé príčiny vzniku autizmu sú neznáme a lekárska veda zatiaľ neprišla na pôvod ochorenia. Väčšina odborníkov sa domnieva, že ochorenie spôsobuje kombinácia viacerých faktorov. Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a celoživotnú starostlivosť.  

Široká verejnosť môže 2. apríla svoju solidaritu s autizmom prejaviť modrým oblečením. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu