Finančná správa odhalila v dvoch žilinských prevádzkach s občerstvením krátenie daní. Porušovateľom hrozí pokuta


Foto: Finančná správa odhalila v dvoch žilinských prevádzkach s občerstvením krátenie daní. Porušovateľom hrozí pokuta Foto: ilustračné/Pixabay

Žilinskí príslušníci finančnej správy zaistili v dvoch prevádzkach s občerstvením štyri registračné pokladnice. Časť pokladničných dokladov, ktoré na predajných miestach odovzdávali klientom, neprechádzala do evidencie registrovaných dokladov, čím dochádzalo ku kráteniu daní. 

V dvoch prevádzkach občerstvenia si príslušníci finančnej správy na prijatých pokladničných dokladoch všimli, že neobsahujú základné náležitosti ako unikátny identifikátor, čitateľný QR ani overovací kód podnikateľa.

Kontroly v prevádzkach vykonali viackrát. Niekedy dostali plnohodnotný doklad, inokedy nie. Hlbším preverením v systémoch zistili, že v evidencii zaregistrovaných dokladov sa nachádzajú len tie správne s QR kódom a neúplné v nej chýbajú. 


Na oboch predajných miestach príslušníci finančnej správy zaistili registračné pokladne a poslali ich na expertízu, ktorá by mala odhaliť podrobnosti o zaznamenaných platbách. Podľa predbežných zistení je počet nezaevidovaných tržieb viacnásobne vyšší oproti zodpovedne zdaneným a zaevidovaným. 

V prípade preukázania podozrenia zo spáchania správneho deliktu hrozí porušovateľom pokuta.   

Od začiatku roka odhalili príslušníci žilinskej finančnej správy viac ako 50 porušení spojených s nedodržiavaním predpisov o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Zodpovední zamestnanci najčastejšie neevidovali tržby v registračnej pokladnici alebo neodovzdávali pokladničné doklady.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu