Na festivale UNIUM 2022 sa v Ružomberku predstavia spisovatelia, hudobníci aj výtvarníci


Foto: Na festivale UNIUM 2022 sa v Ružomberku predstavia spisovatelia, hudobníci aj výtvarníci Foto: Facebook/Katolícka univerzita v Ružomberku

Na Katolíckej univerzite v Ružomberku sa v dňoch 26. až 28. apríla uskutoční druhý ročník medzinárodného multižánrového festivalu UNIUM 2022. Podujatie bude zamerané na umeleckú tvorbu študentov aj pedagógov doplnenú o duchovný rozmer.

„UNIUM v názve odkazuje na univerzitu ako srdce podujatia, ale aj na umenie a ľudský um, a tiež univerzum, ktoré nás spája, spoločne ho vytvárame a chránime. Postupnými krokmi chceme z neho urobiť podujatie, ktoré bude fórom hodnotovej a intelektuálnej formácie mladých ľudí, pri ktorej radi privítame aj širšiu verejnosť,“ vysvetlil pôvod názvu a cieľ podujatia rektor univerzity Jaroslav Demko.

Na festivale sa predstavia spisovatelia, hudobníci aj výtvarníci. Literárne okienko bude venované predstaveniu dvoch nových kníh pre deti od Dávida Dziaka a Silvie Kaščákovej. Súčasťou festivalu bude aj autorské čítanie tvorby a beseda so spisovateľkou Vandou Rozenbergovou.

Hudobnou súčasťou podujatia bude medzinárodná interpretačná súťaž v speve, hre na klavíri a hre na organe, ktorej sa zúčastnia umelci zo Slovenska, Česka a Poľska. Okrem toho si môžu hostia počas troch dní festivalu vypočuť speváka Martina Husovského z kapely Komajota, hudobníka Dušana Havrillu a klaviristu Daniela Špinera.


Výtvarníci dostanú príležitosť predstaviť svoje diela na vernisáži medzinárodnej výstavy Priestory identity v univerzitnej knižnici. Do programu festivalu sa zapoja aj stredoškolskí žurnalisti v súťaži MEDart.

„Našou snahou je vytvorenie platformy pre tvorivú činnosť mladých ľudí, jej konfrontáciu a prezentáciu v súvislosti so zameraním najmä umelecky orientovaných študijných programov uskutočňovaných na Katolíckej univerzite v Ružomberku,“ uviedol rektor ružomberskej univerzity.

Rektor zároveň vyjadril nádej, že sa festivalu bude môcť osobne zúčastniť čo najväčší počet divákov a poslucháčov. Počíta však aj s možnosťou, že by niektoré časti podujatia mohli byť streamované online.

Miesto: Katolícka univerzita v Ružomberku
Dátum: 26.04.2022 - 08:30    28.04.2022 - 18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu