Bencúrova veža dostala meno po zosnulom horskom záchranárovi, ponúka výhľad na Nízke Tatry či Chopok


Foto: Bencúrova veža dostala meno po zosnulom horskom záchranárovi, ponúka výhľad na Nízke Tatry či Chopok Foto: Facebook/Žilinský turistický kraj

Niektorí ju poznajú ako rozhľadňu Ostredok, iní ako Bencúrovu vežu. Drevená rozhľadňa sa v Demänovskej Doline týčila už od roku 2008, po dekáde však musela byť strhnutá. Na výstavbe novej vyhliadkovej veže na starých základoch sa podieľali miestni obyvatelia, medzi nimi aj horský záchranár Roman Bencúr. Po jeho tragickom úmrtí v roku 2019 sa obec rozhodla rozhľadňu na jeho počesť premenovať na Bencúrovu vežu.

K rozhľadni vedie žltá turistická značka od parkoviska pri Bielej Púti v stredisku Jasná - Nízke Tatry. Nenáročná prechádzka k Bencúrovej veži trvá približne 10 minút, takže ju zvládnu aj deti či seniori. Drevená stavba má dve poschodia a výšku približne 7 metrov. Z jej vrcholku sa turistom naskytne výhľad na Nízke Tatry vrátane ich najvyššieho vrchu Ďumbiera, ale aj na Chopok či horolezeckú oblasť Machnatô.

O rozhľadni Ostredok, dnes známej ako Bencúrova veža, informovala stránka Žilinský turistický kraj v príspevku na sociálnej sieti. Žilinský turistický kraj takmer každý deň prináša informácie o ďalších vyhliadkových vežiach v rámci svojej série príspevkov Rozhľadne v Žilinskom kraji.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu