Plocha pred Mestským úradom v Žiline sa zmení na oddychovo-náučnú zónu, pribudnú tu aj haptické domčeky


Foto: Plocha pred Mestským úradom v Žiline sa zmení na oddychovo-náučnú zónu, pribudnú tu aj haptické domčeky Foto: Ilustračné foto

Mesto zrevitalizuje plochu pred Mestským úradom v Žiline. Z Nórskych fondov a štátneho rozpočtu bude na spríjemnenie prostredia v centre mesta použitých takmer 29-tisíc eur. Práce mohli začať už v utorok 29. marca a ich ukončenie mesto predpokladá do dvoch mesiacov, teda do konca mája.

Na ploche pred úradom by mala pribudnúť zeleň vo forme stromov, kvetináčov a okrasných tráv. Na stromoch budú umiestnené vtáčie búdky, ľudia si zas budú môcť posedieť na nových lavičkách. Jedna z nich bude vytvorená aj z betónového múra lemujúceho chodník k úradu.

Priestor pred mestským úradom nebude slúžiť len na oddych, ale bude mať aj náučný význam. Ten by mali splniť popisné tabuľky pri rastlinách, domček pre hmyz a takzvané haptické domčeky, ktoré tu budú umiestnené. Stavby vytvorené z rôznych materiálov, ako je napríklad drevo, asfalt, kov, tráva, tehla či betón budú môcť okoloidúci sledovať za rôznych poveternostných podmienok, čím lepšie pochopia vlastnosti materiálov. Okrem toho sa ich budú môcť kedykoľvek dotknúť, čo hlavne za horúcich letných dní ukáže, ako výrazne sa niektoré z nich zohrievajú.


„Teším sa, že vďaka revitalizácii sa stane atraktívnejším aj priestor pred mestským úradom. Nové prvky, ktoré na zelenej ploche verejnosť nájde, budú mať nielen edukatívny, ale aj praktický význam. Verím, že nová zelená plocha bude verejnosťou využívaná a ľudia privítajú možnosť relaxovať v prostredí zelene, no pritom priamo v centre mesta,“ uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Doposiaľ boli z priestoru odstránené staré vitríny, ktoré slúžili na zverejňovanie oznamov a vyhlášok. Namiesto nich pri schodisku mestského úradu pribudli elektronické kiosky.     



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu