Polícia v Liptovskom Mikuláši na besede v knižnici radila seniorom, ako sa vyhnúť podvodníkom a zlodejom


Foto: Polícia v Liptovskom Mikuláši na besede v knižnici radila seniorom, ako sa vyhnúť podvodníkom a zlodejom Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Starší občania sa vďaka svojej dôverčivosti či dobrému srdcu čoraz častejšie stávajú obeťami rôznych podvodníkov a zlodejov, ktorí ich niekedy dokážu pripraviť aj o celoživotné úspory. Polícia vo viacerých mestách Žilinského kraja bojuje s hrozbami, ktorým seniori čelia, práve vzdelávaním našej najstaršej generácie. O iniciatíve martinskej polície, ktorá oslovovala starších ľudí v uliciach mesta a rozdávala im upozorňujúce letáčiky, sme informovali v predošlom článku.

Vo vzdelávacej iniciatíve pokračuje preventistka Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši, ktorá v spolupráci s Liptovskou knižnicou G.F. Belopotockého zorganizovala náučnú besedu pre seniorov. Cieľom besedy bolo upozorniť starších občanov na nástrahy, ktoré im hrozia od neznámych osôb a rovnako aj na najčastejšie spôsoby, akými podvodníci a zlodeji operujú. O besede informovala polícia Žilinského kraja v príspevku na sociálnej sieti.

Seniorom boli vysvetlené dôsledky, ktoré môže mať snaha pomôcť osobám, ktoré ich oslovia s emotívnymi príbehmi, alebo naopak prijatie prekvapivo výhodnej ponuky od neznámeho človeka. Preventistka im počas besedy taktiež radila, akým spôsobom si zabezpečiť majetok, chrániť sa pred zlodejmi na ulici, ale aj ako sa bezpečne správať v cestnej premávke.

„Apelujeme na našich seniorov, aby boli obozretní, uvedomili si, že v dnešnej dobe nikto nikomu nedá nič zadarmo a aj za tou najúžasnejšou, najlepšou, najvýhodnejšou ponukou sa skrýva určité ‚ALE‘, prostredníctvom ktorého môžu prísť o úspory. Želáme, aby jeseň ich života bola skutočne bezpečná,“ uviedla v príspevku polícia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu