CSS Lúč v Žiline spustilo sociálnu službu s aktivitami pre mladých ľudí s mentálnym postihnutím


Foto: CSS Lúč v Žiline spustilo sociálnu službu s aktivitami pre mladých ľudí s mentálnym postihnutím Foto: Žilinský samosprávny kraj

V pondelok 21. marca spustilo Centrum sociálnych služieb Lúč poskytovanie novej sociálnej služby určenej na pomoc mladým dospelým s mentálnym postihnutím vo veku do 25 rokov.

Momentálne má centrum dostupné tri miesta, do budúcna ale plánuje kapacitu rozšíriť na desať miest.

Otvorenie tejto formy služby privítali najmä rodičia, ktorí  v rámci svojej starostlivosti a výchovy dávajú deťom všetko, čo vedia a dokážu, ale uvedomujú si, že aj oni majú svoje limity a že pre ďalší posun ich detí je nevyhnutné odborné poradenstvo, kolektív a aktivity, ktoré v domácom prostredí nedokážu z rôznych dôvodov zabezpečiť,“ priblížila riaditeľka CSS Lúč Monika Jarošíková. 

Centrum kontaktovali napríklad rodičia mladých dospelých, ktorí po tom, ako ich deti ukončia nižšie stredné odborné vzdelávanie, hľadajú rôzne možnosti ďalšieho rozvoja, socializácie a zmysluplného uplatnenia svojich detí,” doplnila riaditeľka zariadenia. 

Mladým dospelým sa v rámci terapeutického plánu bude poskytovať základné sociálne poradenstvo, sociálna rehabilitácia a záujmová činnosť.


Rozvojové aktivity pre nových klientov zahrnú edukačné aktivity, cvičenia na rozvoj hrubej a jemnej motoriky a voľno-časové aktivity, ako napr. prechádzky do prírody, všetko však s prihliadnutím na záujmy prijímateľov sociálnych služieb.

Pomoc mladým ľuďom sa ďalej črtá aj v rámci projektu Domov na polceste Horizont, ktorý Žilinská župa stavia v žilinskej mestskej časti Bytčica. Projekt by mal byť ukončený v tomto roku. 

Bude mať kapacitu 12 ľudí a poskytne dočasné bývanie mladým dospelým, ktorí vyrastali v detských domovoch a po dovŕšení dospelosti nemajú kam ísť. Domov na polceste im poskytne dočasné útočisko a pomôže začať svoj nový život,“ priblížila županka Erika Jurinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu