Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke pozýva túto nedeľu na vynášanie Moreny a výstavu historickej vlakovej trate


Foto: Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke pozýva túto nedeľu na vynášanie Moreny a výstavu historickej vlakovej trate Foto: Múzeum kysuckej dediny

Tradičné vynášania Moreny sa uskutoční v nedeľu 3. apríla. Areál skanzenu Múzea kysuckej dediny bude otvorený od 11.00.

Od 13.00 si budú môcť návštevníci vyrobiť vlastnú Morenu a od 14.00 ich bude čakať aj sprievod s Morenou sprevádzaný detským folklórnym súborom Nezábudka zo Zborova nad Bystricou. 

Morenu naši predkovia na konci zimy vynášali v krásnych šatách a hádzali ju so spevom do potoka, aby voda zobrala všetko zlé. 

Zároveň s vynášaním Moreny si môžu návštevníci múzea obzrieť aj výstavu 150. rokov Košicko-bohumínskej železnice, známej ako Košicko-bohumínska magistrála.

Výstava začala v nedeľu 27. marca a potrvá až do 29. augusta 2022. 

Návštevníci môžu nahliadnuť do histórie budovania trate cez historické fotografie výstavby železnice a jej ďalšieho rozvoja. 


Okrem toho sa môžu tešiť na model výpravnej budovy s vnútorným vybavením v mierke 1:24, ktorú špeciálne pre túto príležitosť vyrobil autor výstavy, historik dopravy Považského múzea Peter Šimko.

Výstavba magistrály začala v roku 1867 a bola dokončená už v roku 1871. Od tohto dátumu zároveň začala železničná doprava po 70 km dlhom úseku medzi mestami Žilina a Bohumín, z ktorého takmer polovica prechádzala Kysucami. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu