Nadácia Kia prerozdelí viac ako 100-tisíc eur zdravotne znevýhodneným športovcom


Foto: Nadácia Kia prerozdelí viac ako 100-tisíc eur zdravotne znevýhodneným športovcom Foto: Nadácia KIA

Nadácia Kia od svojho založenia podporuje šport detí, mládeže, seniorov, ale aj zdravotne a mentálne znevýhodnených ľudí.

Jej cieľom je vytvoriť lepšie podmienky na vykonávanie či už profesionálnych alebo rekreačných športových aktivít, preto prerozdelí 101 511 eur organizáciám na podporu zdravotne a mentálne znevýhodnených športovcov. 

„V nadácii sme vyhodnotili silnú potrebu podpory tejto skupiny športovcov, ktorá v čase pandémie mimoriadne pocítila obmedzenia v možnostiach športových a spoločných voľnočasových aktivít. Veríme, že naša pomoc im pomôže v realizácii svojich obľúbených športov,“ vyjadril sa správca Nadácie Kia.

Nadácia zo 76 prihlásených projektov vyžrebovala 29, ktoré získavajú granty v celkovej výške 101 511 eur. Úspešnými žiadateľmi sú aj organizácie, ktoré sú členmi Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov, Slovenského zväzu športovcov s mentálnym postihnutím, Slovenskej asociácie zrakovo postihnutých športovcov či Deaflympijskeho výboru Slovenska. Dominujúcim športom vo vybraných projektoch je stolný tenis. 

„Našou stálou snahou je dosiahnuť, aby sa showdown-aplikovaný stolný tenis dostával stále do popredia širšej a širšej verejnosti. Tento stav skomplikovala súčasná pandemická situácia, a preto je veľmi dôležité zabezpečiť podporu existujúcich klubov a ich opätovné naštartovanie,“ vyjadril sa Miroslav Husár, zástupca Mestského športového klubu nevidiacich a slabozrakých športovcov Žilina.


Medzi ďalšie rozšírené športy v komunite zdravotne znevýhodnených športovcov patrí aj boccia, lyžovanie a paracyklistika. Medzi podporenými organizáciami sú aj reprezentanti Slovenska na významných medzinárodných pretekoch.

Z podpory sa teší aj Ľubomíra Kollová z občianskeho združenia Moja asistencia: „Už niekoľko rokov hľadáme možnosti na realizáciu tancov na invalidnom vozíku pre telesne postihnuté deti a mládež. Je to náročné, pretože aj v dnešnej dobe sa ľudia na to pozerajú takpovediac ,cez prsty‘. Stretávame sa s odmietaním či už v štátnych školách, ale aj v súkromných umeleckých školách. No stal sa zázrak a našli sme tanečný klub, ktorý nás neodmieta. Tešíme sa, že aj na strednom Slovensku je možné túto nádhernú a pôsobivú športovú aktivitu začať realizovať.“

Finančné prostriedky na cvičebné zostavy či na špecializované športové pomôcky poputujú na celé Slovensko od Bratislavy, cez Malacky, Dolný Lopašov, Motyčky, Levoču až po Prešov a Košice.

Nadácia Kia od svojho založenia podporuje šport detí, mládeže a seniorov. V priebehu šiestich rokov podporila 291 projektov v celkovej výške viac ako 1,2 milióna eur pre organizácie v Žilinskom kraji.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu