Stanovisko Sudcovskej rady Krajského súdu v Žiline k pozmeňovaciemu návrhu ku reforme súdnej mapy


Foto: Stanovisko Sudcovskej rady Krajského súdu v Žiline k pozmeňovaciemu návrhu ku reforme súdnej mapy Foto: Ilustračné foto

Sudcovská rada Krajského súdu v Žiline sa dnes vyjadrila k pozmeňovacom návrhu ku reforme súdnej mapy, ktorou majú byť zlúčené niektoré obvody súdov. Cieľom reformy je zlepšenie špecializácie sudcov, čo nie je možné pri momentálnom počte existujúcich súdov.

„Súčasná sieť 54 okresných súdov neumožňuje splniť podmienku, aby boli na súde vyťažení traja špecializovaní sudcovia, ktorá je nevyhnutná na fungovanie náhodného prideľovania spisov. Na malých súdoch sa sudca musí venovať viacerým oblastiam, čo ho môže dostať aj do znevýhodneného postavenia voči úzko špecializovaným advokátom a účastníkom konania,“ uvádza oficiálny web Ministerstva spravodlivosti Slovenskej Republiky.

Aby nedošlo k nezrovnalostiam pri interpretácii stanoviska sudcovskej rady, prinášame ho v plnom znení:

„Sudcovská rada Krajského súdu v Žiline vyjadruje znepokojenie nad medializovanými správami o pozmeňovacom návrhu týkajúcom sa reformy súdnej mapy, podľa ktorého má dôjsť k zrušeniu Krajského súdu v Žiline, ako aj Krajského súdu v Trenčíne.

Sudcovská rada Krajského súdu v Žiline je presvedčená, že zlúčením obvodov Krajského súdu v Žiline a Krajského súdu v Trenčíne budú naplnené všetky kritériá a ciele, ktoré si stanovila vláda Slovenskej republiky pre činnosť odvolacieho súdu. Pripojením obvodov Krajského súdu v Žiline a Krajského súdu v Trenčíne ku Krajskému súdu v Banskej Bystrici sa zásadným spôsobom zhorší dostupnosť odvolacieho súdu pre občanov z obvodov Krajského súdu v Žiline a Krajského súdu v Trenčíne.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu