Otec a syn z Kysúc podvádzali s pohonnými hmotami


Foto: Otec a syn z Kysúc podvádzali s pohonnými hmotami Foto: ilustračné - automag.sk

Colníkom zo Žiliny sa podarilo odhaliť podvod otca so synom, ktorí podnikajú v automobilovej doprave na Kysuciach. Nákupy pohonných hmôt do firmy zakrývali falošnými bločkami. Následne pohonné hmoty spotrebovali pre vlastné účely, takýmto konaním spôsobili za jeden a trištvrte roka únik na spotrebnej dani až 226 524 eur. Podnet pre začatie kontroly prišiel zo strany Kriminálneho úradu finančnej správy.

Nakupovali a spotrebovávali odlišnú naftu

Vďaka podnetu sa mohli colníci začať zaoberať účtovníctvom týchto dvoch podnikateľov. „Kontrolnú skupinu zaujímali súvislosti s nákupom aj použitím motorovej nafty. Preverované osoby mali podľa prvých zistení doklady o nadobudnutí tejto komodity riadne zaúčtované. Až po krížovej kontrole u dodávateľa nafty vyšlo najavo, že väčšina dokladov sa nezhodovala s tými, ktoré colníkom predložili spomínaní podnikatelia,“ uviedla na stránkach finančnej správy hovorkyňa Colného úradu v Žiline Božena Chríbiková.

Naftu nakupovali lacnejšie v susednom Poľsku. „Jeden z nich sa priznal, že naftu nakupuje v Poľsku pri návrate nákladných áut zo zahraničia a po príchode domov ju prečerpá do plastových barelov. Potom ju použije do vozidiel, ktoré smerujú na juh, kde sú pohonné hmoty drahé. Za obdobie 1 a ¾ roka si otec so synom zaúčtovali falošné doklady na viac ako 586 tisíc litrov nafty. Vyčíslená výška úniku na spotrebnej dani predstavuje 226 524 eur,“ dodala Chríbiková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Finančná správa Slovenskej republiky