V Trnovom horela suchá tráva a kry, od 22. marca sa v lese v okresoch Žilina a Bytča nesmie ani fajčiť


Foto: V Trnovom horela suchá tráva a kry, od 22. marca sa v lese v okresoch Žilina a Bytča nesmie ani fajčiť Foto: Facebook/Hasiči Trnové

Napriek tomu, že zima skončila len nedávno a niektoré časti Žilinského kraja ešte pokrýva sneh, hasiči musia bojovať s prvými požiarmi suchej trávy a drevín. O jednom z takýchto prípadov informoval v príspevku na sociálnej sieti hasič z Trnového.

Vo štvrtok 24. marca bol nahlásený požiar v žilinskej mestskej časti Trnové pri Dubí. Horieť začala suchá tráva a kroviny v blízkosti cesty. Jednotka tvorená jedným hasiacim autom a dvomi osobami reagovala v priebehu niekoľkých minút a po dorazení na miesto požiar zlikvidovala.

„Vzhľadom na čoraz väčšie sucho a teplo v najbližších dňoch očakávame podobných prípadov viac,“ uviedol v príspevku jeden zo zasahujúcich hasičov, Michal Bača.


V rovnakej oblasti horelo aj v sobotu 19. marca 2022 vo večerných hodinách. Vtedy boli na miesto vyslaní okrem dobrovoľných hasičov aj profesionálni zo Žiliny.

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiline v utorok 22. marca vyhlásilo čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru v okresoch Žilina a Bytča. V období, ktoré bude trvať do odvolania, je zakázané na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme narábať s akýmkoľvek otvoreným ohňom.

Zatiaľ čo zákazu vypaľovania lesných porastov rozumie väčšina ľudí, mnohí nevedia, že v tomto období nie je v lesoch dovolené ani fajčenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu