Pamiatky v Žiline sa na hodinu ponoria do tmy. K Hodine Zeme sa môže pripojiť každý, komu záleží na našej planéte


Foto: Pamiatky v Žiline sa na hodinu ponoria do tmy. K Hodine Zeme sa môže pripojiť každý, komu záleží na našej planéte Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Žilina sa už tento víkend na hodinu ponorí do tmy. Zatiaľ čo mesto zhasne osvetlenie svojich pamiatok, všetkých obyvateľov pozýva, aby sa pridali k dočasnému zhasnutiu svetiel vo svojich domácnostiach. Vyjadria tým podporu celosvetovej iniciatíve Hodina Zeme, ktorá má upriamiť pozornosť ľudí na hrozby, ktorým čelí naše životné prostredie.

Mesto v sobotu 26. marca o 20:30 hod. symbolicky zhasne svetlá na mestských pamiatkach, akými sú napríklad radnica, Burianova veža, Katedrála Najsvätejšej Trojice, Kostol svätého Štefana v Závodí či balustráda. Pravidelne bývajú vypínané aj svetlá na rôznych reklamných pútačoch. Zapojiť sa zhasnutím svetiel vo svojej domácnosti alebo firme môže každý, komu záleží na našej planéte. 

Dnes už celosvetová kampaň Hodina Zeme vznikla v Austrílii v roku 2007 ako snaha poukázať na dôsledky klimatickej krízy. Od roku 2011 sa do tejto iniciatívy zapája aj Slovensko spolu s ďalšími viac než 190 krajinami sveta. Koordinátorom akcie na našom území je slovenská odnož Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). 


„Symbolickým zhasnutím pamiatok, reklamných pútačov či svetiel v domácnostiach pozýva WWF ľudí z celého sveta, aby sa spojili a volali po bezpečnej, spravodlivej a udržateľnej budúcnosti pre všetkých,“ uviedol hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Viac informácií o celosvetovej kampani Hodina Zeme je možné nájsť na oficiálnom webe iniciatívy, prípadne na slovenskej facebookovej stránke.


Miesto: Slovensko
Dátum: 26.03.2022 - 20:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu