Hokejový klub MsHKM Žilina hľadá náhradné rodiny pre hokejistov z Ukrajiny


Foto: Hokejový klub MsHKM Žilina hľadá náhradné rodiny pre hokejistov z Ukrajiny Foto: Facebook/MsHKM Žilina

Zimný štadión v Žiline je už dva týždne prechodným domovom skupiny ukrajinských hokejistov z rôznych klubov, ktorí u nás našli útočisko pred vojnovým konfliktom v ich krajine. 

Mladým hokejistom sa vďaka pomoci partnerov a ľudí z klubu podarilo zabezpečiť ubytovanie, stravu a výstroj, aby sa mohli čo najskôr začleniť do tréningového procesu na ľade. Momentálne klub pracuje na ich dočasnom umiestnení do náhradných rodín, kde by mohli nájsť teplo domova. 

„Ide o tzv. billet bývanie v hosťovskej rodine, ktorá sa stará, aby sa mladí hokejisti cítili ako doma. Starajú sa o nich, presne tak, akoby boli členmi rodiny a takýto „náhradní rodičia“ sa zvyknú nazývať hokejová mama a hokejový otec,“ hovorí konateľ MsHKM Milan Ladiver. 

Podľa jeho slov zatiaľ hľadajú „hokejových rodičov“ pre chlapcov od 6 do 17 rokov a jedno 18-ročné dievča. Situácia sa však môže zmeniť. 

Skúsenosť s ubytovaním v „hokejových“ rodinách majú viacerí žilinskí odchovanci. Jedným z nich je Roman Kompiš, ktorý býval v dvoch kanadských rodinách a na obe má iba tie najlepšie spomienky:


„Keď som prišiel hrať hokej do Kanady, tak mi klub automaticky našiel rodinu, v ktorej som býval aj so spoluhráčom. Keďže sme boli tím, v ktorom pôsobili nielen Európania, ale hráči z celej Kanady, tak sme bývali po rodinách takmer všetci. Kanaďania sú veľmi pohodoví ľudia, oni sa vedia doslova rozdať. Brali ma ako syna, ich deti ako súrodenca. Nebolo to len o tom, že mi poskytli stravu a ubytovanie. Brali ma ako člena rodiny so všetkými právami aj povinnosťami. Pomáhal som v domácnosti, oni sa o mňa starali, komunikovali s trénermi… jednoducho robili všetko preto, aby som sa ďaleko od domova necítil sám,“ spomína si na svoju kanadskú „rodinu“ jeden z prvých Žilinčanov, ktorí okúsili zámorské mládežnícke súťaže. 

V prípade, že máte záujem dočasne prichýliť vo svojej rodine ukrajinského hráča môžete kontaktovať priamo konateľa MsHKM Milana Ladivera: 

„Budeme radi, ak táto aktivita osloví najmä rodiny z nášho klubu a v týchto neľahkých časoch podajú pomocnú ruku mladým hokejistom z Ukrajiny. Veríme, že hokejová rodina potvrdí svoju súdržnosť a spolupatričnosť.“ 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu