Šermiarskeho turnaja Žilinský kumšt sa zúčastnilo päť krajín, medzi ženami zvíťazila Žilinčanka Petra


Foto: Šermiarskeho turnaja Žilinský kumšt sa zúčastnilo päť krajín, medzi ženami zvíťazila Žilinčanka Petra
Galéria: 18 fotiek

V sobotu 12. marca sa v Žiline stretli historickí šermiari z viacerých európskych krajín na piatom ročníku turnaja Žilinský kumšt, ktorý organizuje občianske združenie Cech Terra de Selinan. Viac o najznámejšom žilinskom cechu nám v nedávnom rozhovore prezradil predseda združenia Filip Višňovský, ktorý bol zároveň hlavným organizátorom Žilinského kumštu.

Turnaja sa zúčastnilo 14 dám v kategórii dlhý meč ženy, 57 mužov v kategórii dlhý meč muži a 28 mužov v kategórii meč a štítok. Celkovo sa odohralo presne 388 zápasov medzi šermiarmi zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Nemecka. O hladký priebeh celého turnaja sa starali páni zo žilinského cechu, ktorí sa preto nezapojili do súbojov.

„Kumšt je jeden s najprecíznejšie pripravovaných a najmodernejších turnajov v EU, som veľmi rád, že mám okolo seba kolegov a tím ktorý je rovnako zapálený a odhodlaný ako ja,“ uviedol predseda občianskeho združenia Filip Višňovský.

Cech Terra de Selinan sa snaží podporovať ženský šerm, dámy sa preto turnaja zúčastnili. Žilinčanka Petra Rubešová sa dokonca prebojovala až na vynikajúce prvé miesto v kategórii dlhý meč ženy a z turnaja si odniesla zlatú medailu spolu s hodnotnými vecnými cenami. V kategórii dlhý meč muži zvíťazil Zdeněk Brýdl z Česka, ktorý bol zároveň najlepší aj v boji s mečom a štítkom.

Spôsob, akým šermujú ženy a muži sa môže značne líšiť. Zatiaľ čo páni sa zväčša spoliehajú najmä na vlastnú silu a rýchlosť, ženy boli spočiatku omnoho opatrnejšie. Petra však za päť rokov Žilinského kumštu pozoruje výrazné zmeny a pokroky najmä v ženskom šerme.


„Ten mužský bol vždy brutálny, chalani vedeli ísť rýchlo a silovo. Ale u žien to bolo také, že každá žena sa šla po jednom dotyku tej druhej ospravedlňovať, no teraz si dáme plnú do masky a na konci si len povieme – Dobré to bolo!,“ opísala zmeny v ženskom šerme Petra Rubešová.

Napriek tomu, že sa bojuje s replikami historických turnajových zbraní a používajú sa moderné ochranné prostriedky, môže pri súboji dôjsť aj k vážnym zraneniam. Víťazka tohtoročného Kumštu je toho živým dôkazom, zranenia z predošlých turnajov ju však od športu neodradili.

„Čo turnaj tak som mala minimálne menšie zranenie, ale také najvážnejšie bolo podrvenie ruky a roztrhnutie väzov v kolene. Síce mi dlho trvalo kým sa mi to zrehabilitovalo, ale myslím si, že dokonca po tom zranení kolena šermujem ešte lepšie, takže ma to ešte motivovalo,“ spomína Petra.

Počas tohtoročného Kumštu našťastie nedošlo k žiadnym vážnym zraneniam ani komplikáciám. Organizátori dokázali takmer 400 zápasov pripraviť a vyhodnotiť len s hodinovým sklzom oproti pôvodnému harmonogramu. Ich úlohou pritom nebolo len samotné hodnotenie súbojov, ale aj kontrola vybavenia šermiarov. Pre všetky kategórie bolo pevne stanovené, aké rozmery musia mať zbrane a štítky. Pomocou váhy bol kontrolovaný aj tlak, pod akým by sa mali ohýbať rôzne čepele.

„Náročnosť sústredenia pre rozhodcov aj pre organizačný tím je extrémna, a po Covidovej nútenej pauze od turnajov bola cítiť mierne chýbajúca prax. Zápasy sa zaobišli bez väčších zranení, občas nejaká modrina, alebo pretlačená maska, v zásade nič vážne, po turnaji sme skončili na afterpárty v podniku Kazačok ktorá končila asi o 02:00 a spätná väzba od účastníkov bola veľmi dobrá. Ako organizátor viem o menších faux pas ktoré nastali to si ale nechám pre seba,“ zhodnotil priebeh turnaja Filip Višňovský.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu