Ponožkovou výzvou si zamestnanci nemocníc v Žilinskom kraji pripomenuli svetový deň Downovho syndrómu


Foto: Ponožkovou výzvou si zamestnanci nemocníc v Žilinskom kraji pripomenuli svetový deň Downovho syndrómu Foto: Facebook/Liptovská nemocnica s poliklinikou

21. marec je Svetový deň Downovho syndrómu. V tento deň sa ľudia zapájajú do ponožkovej výzvy a na znak súdržnosti s ľuďmi s Downovým syndrómom si obliekajú ponožky rozdielnych farieb alebo vzorov. Do ponožkovej výzvy sa zapojili aj zamestnanci Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline napríklad na oddelení fyziatrie, liečebnej rehabilitácie, alebo na neurologickej JIS.

Rovnako sa zapojili aj sestry z Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Liptovskej nemocnici. Symbol rozdielnych ponožiek nám pripomína, že každý sme iný. No práve to robí náš svet pestrejším a lepším,“ napísala Liptovská nemocnica na svoj facebookový profil. 

Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou a šance na bežné vzdelávanie, či pracovné príležitosti stále nie sú samozrejmosťou. 

V našej nemocnici si každoročne obúvame rôzne ponožky, ktoré spolu na prvý pohľad nesúvisia, odlišujú sa farbou, tvarom, alebo veľkosťou. Dávame tým najavo, že inakosť pre nás nehrá rolu a že obe ponožky napriek odlišnosti patria k sebe. Tak, ako k nám patria ľudia s Downovým syndrómom,” uviedla zas žilinská nemocnica. 


Tento rok sa kampaň Svetového dňa Downovho syndrómu nesie v znamení „Inklúzia znamená...“ Deklaruje, že ľudia s Downovým syndrómom nemajú byť na okraji spoločnosti, ale sú jej súčasťou.

Ľudia s Downovým syndrómom majú byť v centre záujmu spoločnosti nielen v tento deň, ale počas celého roka, aby sa stali prirodzenou súčasťou našich životov. Svetovým dňom Downovho syndrómu sa oficiálne oslavuje od roku 2012 na základe rozhodnutia Organizácie spojených národov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu