Krajské kultúrne stredisko v Žiline po dvoch rokoch opäť otvorilo výstavu Čas veľkonočný v Makovického dome


Foto: Krajské kultúrne stredisko v Žiline po dvoch rokoch opäť otvorilo výstavu Čas veľkonočný v Makovického dome Foto: Krajské kultúrne stredisko v Žiline

Krajské kultúrne stredisko v Žiline pravidelne organizuje rôzne výstavy a podujatia, ktoré učia návštevníkov o miestnej kultúre, folklóre či tradičnej ľudovej tvorbe. V stredu 16. marca kultúrne stredisko opäť otvorilo populárnu expozíciu Čas veľkonočný. Výstava bola zahájená vernisážou v Makovického dome a bude dostupná od 17. marca do 12. apríla v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00 hodiny.

V predošlých rokoch mohla táto obľúbená expozícia kvôli protipandemickým opatreniam prebehnúť len virtuálne, formou multimediálnej prezentácie na webe, facebooku a youtube kanáli kultúrneho strediska. Tentokrát majú návštevníci šancu vidieť veľkonočné diela viac než 30 zručných autorov naživo. Možnosť osobne predstaviť svoju tvorbu ocenili aj samotní umelci.

„Viac ako 30 autorov vystavujúcich svoje remeselné výrobky a práce s jarnou a veľkonočnou tematikou sa živej výstave potešilo. Počas pandemického obdobia nemohli prezentovať svoju tvorbu, preto účasť na živej výstave s radosťou privítali,“ uviedla Daniela Simanová z Krajského kultúrneho strediska v Žiline.

Najvýznamnejšiu časť exponátov budú tvoriť veľkonočné kraslice ozdobené rôznymi technikami, ktoré boli využívané na našom území. Okrem tradičného maľovania to je napríklad drôtovanie, voskovanie, dierovanie, háčkovanie či dokonca oblepovanie vajíčok slamou. „Zaujímavou je aj veľkonočná a jarná tvorba z keramiky, paličkovanej čipky, dreva či dekorácie a výrobky zhotovené plstením, servítkovou technikou a pletením z papiera,“ dodala Daniela Simanová.

Veľkonočné vajíčka ale aj iné ručne vyrábané vystavené predmety si návštevníci môžu zakúpiť. Pokiaľ niekto výstavu nemôže navštíviť počas uvedených otváracích hodín, do Makovického domu je možné po dohode so zamestnancami kultúrneho strediska vstúpiť aj v inom čase.

Miesto: Makovického dom, Žilina
Dátum: 17.03.2022 - 08:00    12.04.2022 - 16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu