Ľudia so sklerózou multiplex sa na bicykloch opäť vydajú Od Tatier k Dunaju, trasa povedie aj cez Žilinu


Foto: Ľudia so sklerózou multiplex sa na bicykloch opäť vydajú Od Tatier k Dunaju, trasa povedie aj cez Žilinu Foto: tatrydunaj.sk

V utorok 24. mája o 10:00 hod. odštartuje ôsmy ročník podujatia Od Tatier k Dunaju na bicykli aj napriek skleróze multiplex. Cyklojazda je každoročne organizovaná pre pacientov trpiacich týmto ochorením a všetkých, ktorí s nimi sympatizujú. Toto podujatie spája ľudí s podobnými životnými príbehmi a pomáha šíriť osvetu o príznakoch sklerózy multiplex.

Počas 5-dňovej jazdy s 13 zastávkami účastníci prekonajú viac než 400 kilometrov a prejdú cez 6 miest. Cyklojazda bude začínať slávnostným zahájením na Štrbskom Plese, pokračovať cez Zuberec, Žilinu, Trenčín, Trnavu a končiť v Bratislave pred obchodným centrom Eurovea. Trasa pelotónu je rozdelená na 5 etáp, zúčastniť sa dá ktorejkoľvek z nich.

„Zúčastniť sa môže každý, kto má vzťah k pohybu a cyklistike, a vlastní bicykel. Všetko ostatné bude mať k dispozícii. Nie je potrebné prejsť celú trasu, dá sa prihlásiť aj na ktorúkoľvek z etáp, v závislosti od miesta pobytu či kondície účastníka,“ vyjadrila sa predsedníčka Združenia Sclerosis multiplex Jaroslava Valčeková.

Organizátorom podujatia je Združenie Nádej Sclerosis multiplex. Registrácia bude otvorená do 22. marca na webstránke projektu. Účastníci zaplatia štartovné vo výške 100 eur, cena za dres je 45 eur. Každý, kto prejde na bicykli celú trasu sa môže zúčastniť záverečnej tomboly, v ktorej bude hlavnou cenou elektrický bicykel.


Skleróza multiplex je vážne celoživotné chronické autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje degeneráciu bielej aj šedej hmoty centrálnej nervovej sústavy a postihuje mladých ľudí, najčastejšie ženy vo veku 20 až 40 rokov.. Včasná diagnostika môže pacientom výrazne pomôcť, problémom je časté pripisovanie príznakov iným ochoreniam. 

„Na Slovensku je postihnutých približne 10 tisíc ľudí. Často je nesprávne spájaná s demenciou, či zabúdaním. Počiatočné príznaky sú ľahko zameniteľné s iným ochorením a diagnostika sklerózy multiplex tak môže trvať roky,“ uviedla autorka tlačovej správy Katarína Gudiaková.

Na šírenie povedomia o príznakoch a závažnosti diagnózy skleróza multiplex je určená aj kampaň „Necítiš si nohy? Nemusí to byť od únavy!“ 

Miesto: Štrbské Pleso
Dátum: 24.05.2022 - 10:00    28.05.2022 - 13:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu