Žilinská župa rozdelí 120-tisíc eur na komunitné projekty, o víťazovi dotácií sa bude hlasovať online


Foto: Žilinská župa rozdelí 120-tisíc eur na komunitné projekty, o víťazovi dotácií sa bude hlasovať online

Počas dnešného dňa 15. marca spustil Žilinský samosprávny kraj prihlasovanie projektov so žiadosťami o participatívne dotácie. O víťazovi rozhodne verejnosť prostredníctvom online hlasovania.  

V rámci týchto dotácií rozdelí Žilinská župa 120-tisíc eur na komunitné projekty v oblasti rozvoja verejnej infraštruktúry ako sú parky, ihriská, verejné priestranstvá, drobná infraštruktúra voľného času, kultúry, športu či cestovného ruchu. Taktiež v oblasti, ktorá zlepšuje kvalitu životného prostredia alebo zveľaďuje hmotné a nehmotné kultúrne dedičstvo (s výnimkou organizovania kultúrnych podujatí). Suma bude rozdelená do jedenástich okresov podľa počtu ich obyvateľov. Úspešný uchádzač získa grant vo výške od 1000 do 4000 eur.

Vlani sme tento typ dotácií neotvárali, rozpočet bolo potrebné z dôvodu pandémie a s tým spojených zvýšených výdavkov smerovať inam. Považujem však za veľmi dôležité zapájať verejnosť do rozhodovacích procesov v kraji, a preto sa teším, že tento rok sa nám podarilo výzvu na participatívne dotácie spustiť. Je to jeden z nástrojov, v rámci ktorého obyvatelia priamo rozhodnú o tom, kam poputujú verejné financie a ktoré komunitné projekty získajú grant. Spoločne tak tvoríme náš kraj - lepší, modernejší a inovatívnejší,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová.

Svoje projekty môžu predložiť obce, živnostníci, občianske združenia, neziskové organizácie, ale i nadácie so sídlom v Žilinskom kraji do 30. apríla. Zároveň sú žiadatelia povinní sa spolupodieľať na financovaní podporovanej činnosti najmenej vo výške 20 % z výšky poskytnutej dotácie, pričom za oprávnené budú považovať výdavky vzniknuté od 1. mája najneskôr do 30. novembra.


Žiadosť o poskytnutie dotácie sa podáva prostredníctvom elektronického systému dostupného na https://hrajzakraj.hlasobcanov.sk s výnimkou čestného prehlásenia, ktoré je potrebné doručiť na adresu Úradu ŽSK.

Po formálnej kontrole prihlásených projektov bude spustené online hlasovanie, ktoré sa bude realizovať počas troch týždňov v termíne 11. júna do 5. júla 2022 pričom z jedného telefónneho čísla je možné hlasovať iba raz. Bližšie informácie k vyhláseným výzvam sú dostupné na: zilinskazupa.sk.

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu