V Martine plánujú postaviť novú nemocnicu, záujemcovia o realizáciu sa môžu prihlásiť na trhové konzultácie


Foto: V Martine plánujú postaviť novú nemocnicu, záujemcovia o realizáciu sa môžu prihlásiť na trhové konzultácie Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Začala sa ďalšia etapa prípravy projektu Univerzitnej nemocnice sv. Martina. Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR zverejnil koncom februára hodnotenie projektu a odporučil pokračovať v jeho príprave. Momentálne sa nachádza vo vysokom štádiu pripravenosti a môže sa uchádzať o realizáciu z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR.

Po potrebných prípravných trhových konzultáciách môže nasledovať výber zhotoviteľa formou verejného obstarávania, pričom bude uplatnená metóda „ design and build“, v preklade „ navrhni a postav“. Záujemcovia majú možnosť prihlásiť sa, výzva bola len nedávno zverejnená v európskom a slovenskom vestníku.

Výsledkom prípravných trhových konzultácií bude najmä správne zadefinovanie požiadaviek, ďalej diskusia o možnostiach a časová či finančná optimalizácia projektu v súlade s Útvarom hodnoty za peniaze. Plán výstavby je stanovený na rok 2024.

Predpokladom projektu je optimalizácia lôžok, ktorých počet po otvorení novej nemocnice klesne zo súčasných 838 akútnych na 660, pretože sa počíta so skrátením priemernej doby hospitalizácie a zároveň zvýšením priemernej obložnosti.


Odhadované náklady na výstavbu nemocnice sú 396 miliónov eur vrátane DPH. Prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti môžu čerpať organizácie v gescii rezortu zdravotníctva, a preto sa aktuálne rokuje o prevode projektu novej univerzitnej nemocnice z Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine, ktorá doposiaľ projekt zastrešovala, na Univerzitnú nemocnicu v Martine, ktorá je podriadenou organizáciou ministerstva zdravotníctva.

„Vízia výstavby novej univerzitnej nemocnice je v spoločnom záujme Univerzitnej nemocnice v Martine, ako aj Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine,“ uviedol generálny riaditeľ UNM Dušan Krkoška.

„Obe inštitúcie budú z novej modernej nemocnice v budúcnosti profitovať – či už pri liečbe pacientov, alebo pri výchove budúcich generácií lekárov a sestier. Preto je dôležité, aby snahy o prevod projektu pod Univerzitnú nemocnicu v Martine boli v blízkej dobe úspešne zavŕšené a mohli sme sa uchádzať o prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti,“ doplnila hovorkyňa Katarína Kapustová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu