V Bábkovom divadle Žilina odohrajú premiéru novej inscenácie Dejiny Európy v réžii Mateja Trubana


Foto: V Bábkovom divadle Žilina odohrajú premiéru novej inscenácie Dejiny Európy v réžii Mateja Trubana Foto: ilustračné

V nedeľu 20. marca o 18:00 hod. uvedie Bábkové divadlo v Žiline premiéru novej inscenácie, s názvom Dejiny Európy. V tomto javiskovom diele ožijú príbehy z jednotlivých historických období. Režisér inscenácie, Matej Truban, si dal záležať, aby odovzdal mladému divákovi prostredníctvom rôznych motívov z dejín posolstvo. 

„Kvantá informácií, ktoré sme sa dozvedeli počas výskumu, potrebovali zrazu prejsť do textu, či skôr libreta. Rozhodli sme sa divákom odovzdať najmä pocit a nezaťažovať ich so zbytočnými menami a rokmi,“ dodáva Matej Truban a zároveň konštatuje, že inscenácia by mala byť osobným zážitkom a nie metodickým materiálom.

Tvorcovia pracovali na prvej fáze príprav ešte začiatkom roka 2021. Nápomocným pri tvorbe im bol učiteľ dejepisu Adam Bohiník a štúdium veľkého množstva literatúry.

„Výber tohto titulu nevzišiel z ledajakej fascinácie históriou. Skôr si myslíme, že história v sebe ukrýva dôležité udalosti, ktoré majú výrazné paralely so súčasnosťou a divák by ich mal rozhodne vnímať,“ dodáva režisér a poukazuje na to, že história nie je dávnou minulosťou, práve naopak, je našou neustálou súčasťou, pretože nás významne ovplyvňuje v každom z našich terajších rozhodnutí. Niekedy je užitočná a inokedy ničivá.

Ako už vyplýva z názvu, mladé publikum bude prevedené históriou „Starého kontinentu“. Tím vyberal z histórie
podstatné udalosti,  preto súčasťou bude aj rodinka pravekých „opičiakov“, ktorých prítomnosť určite nie je náhodná. Spôsob, akým spracovávali materiál mal veľký vplyv na našu súčasnosť. Zároveň je v tam skrytých množstvo symbolov a asociácií, ktoré aktivizujú vnímanie.

„Motívy vznikajú a zanikajú, tak ako to je pre dejiny príznačné. Koniec jedného dáva priestor pre vznik druhého,“ dodáva dramaturgička inscenácie Hana Launerová, ktorá pracuje spoločne s Trubanom v tvorivom zoskupení divadla Houže.


Scénograficky sa podieľa na tejto inscenácií aj scénografka Michaela Zajačková, ktorá do toho zakompononovala objekty a hry prevažne z prírodného materiálu. Na pohybovej zložke pracovala aj lektorka Alexandra Mireková, ktorá vedie v kooperácii s režisérom rôzne pohybové workshopy, zamerané na štylizáciu pohybu.

Hudobnú zložku mal na starosti zoskupenie Myši na poli, v ktorom tvorí Lukáš Kubičina a Dávid Javorský. Netradičnou je scénická hudba, v ktorej sa spojí zvuk predmetu a človeka s elektronickou hudbou.

Inscenácia je určená všetkým od jedenásť rokov, ktorí chcú zažiť dejiny európskeho kontinentu tak, ako im to školská lavica neponúka. 

„Jej realizáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Špeciálne poďakovanie za podporu patrí aj Kancelárii Európskeho parlamentu na Slovensku, ako aj Zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku. Srdečne pozývame,“doplnila Hana Launerová, dramaturgička inscenácie.

Miesto: -
Dátum: 20.03.2022 - 18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu