Žilinská župa odštartovala rok mládeže


Foto: Žilinská župa odštartovala rok mládeže Foto: Tlačová správa

Počas minulého roka Žilinská župa v rámci Roku dobrovoľníctva podporovala dobrovoľníkov a dobrovoľnícke aktivity. Celý úspešný rok sa zavŕši slávnostným oceňovaním dobrovoľníkov pod názvom Srdce na dlani.

„Po roku práce nastal čas bilancovať. Podarilo sa rozbehnúť mnoho skvelých vecí a to aj napriek tomu, že výrazná časť aktivít bola poznačená pandémiou. Podarilo sa prepojiť 22 organizácií z nášho kraja, pôsobiacich v rôznych oblastiach. Napriek pandémii sa zorganizovalo mnoho aktivít, od Dobroraňajok, cez dobrovoľnícke teambuildingy, Dobronoviny, vzdelávania až po dobropoukážky, ktorými sme odmenili dlhodobých dobrovoľníkov a budeme v tom pokračovať i v tomto roku,“ v úvode vysvetlila županka Erika Jurinová.

Počas minulého roka Žilinská župa v rámci Roku dobrovoľníctva podporovala dobrovoľníkov a dobrovoľnícke aktivity. Celý úspešný rok sa zavŕši slávnostným oceňovaním dobrovoľníkov pod názvom Srdce na dlani.

„Podarilo sa nám vyškoliť 20 koordinátorov pre dobrovoľníctvo na stredných školách, pričom
máme záujem rozširovať ich aj do ďalších stredných a základných škôl. Sieť dobrovoľníckych
koordinátorov sme vytvorili aj rozbehnutím spolupráce deviatich centier sociálnych služieb,
štyroch kultúrnych stredísk a dvoch nemocníc,“
priblížil Marcel Rypák koordinátor projektov Sekcie pre mládež.

V rámci Roku dobrovoľníctva sa rozbehlo mnoho aktivít a spoluprác s organizáciami, v ktorých chce župa naďalej pokračovať. Priorita bude v systematickej práci s mladými ľuďmi, ktorí tvoria až tretinu populácie Žilinského kraja. Po vzore Európskej komisie je rok 2022 Rokom mládeže aj v ŽSK. 

,,Považujeme za dôležité investovať do rozvoja mladých ľudí, ktorí sú súčasťou našej spoločnosti, sú nositeľmi zmien, nápadov a nových príležitosti. Zároveň predstavujú najzraniteľnejšiu skupinu spoločnosti, čo ešte viac prehĺbila už dva roky trvajúca pandémia. Chceme mladých ľudí zapojiť do procesov v kraji, chceme im umožniť preberať zodpovednosť nie len za svoj život, ale aj za to v akých podmienkach budú žiť. Angažovaná mládež prispeje k budovaniu kvalitnej občianskej spoločnosti. Obzvlášť v týchto pohnutých časoch vidíme, aké je to dôležité,“ doplnila Erika Jurinová.


ŽSK vypracoval novú Koncepciu rozvoja mládeže, ktorá považuje za dôležité poskytovanie kvalitného vzdelávania, dostupnosť mimoškolských aktivít, zmysluplné voľnočasové aktivity a podporu neformálneho vzdelávania. ,,Máme pripravenú sériu aktivít, pričom jednou z nich je Sympózium mládeže. Chceme, aby sa na ňom predstavili aj ďalšie príležitosti neformálneho doplnkového vzdelávania ako pre mladých tak aj pre školy. V spoluprácu s Inovačným centrum Inovia chceme pripraviť Hackaton pre mladých, kde budú hľadať riešenia na konkrétne výzvy regiónu a samosprávy,“ doplnil Rypák.

Sekcia pre mládež ŽSK bola založená v roku 2020 pri Rozvojovej agentúre ŽSK. Koncepcia rozvoja práce s mládežou v ŽSK na obdobie 2022-2028 (2030) je dostupná na tomto odkaze:  10-koncepcia-psm_zsk_final.pdf (zilinskazupa.sk)

Cieľom koncepcie je všeobecne vytvárať lepšie podmienky na život pre všetkých, pomáhať rozvíjať kompetencie, kritické myslenie, pomôcť vytvárať trvácne hodnoty u mladých ľudí a návyky, ktoré možno využiť pre úspešné uplatnenie sa v osobnom živote, na trhu práce alebo v spoločnosti.

1. Neformálne vzdelávanie
2. Dobrovoľníctvo
3. Sociálna inklúzia
4. Digitálna transformácia
5. Udržateľné životné prostredie
6. Fyzické a psychické zdravie

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu