Lúka pri lesoparku v Žiline sa možno dočká využitia, začala sa súťaž o návrh rekreačno-športového areálu


Foto: Lúka pri lesoparku v Žiline sa možno dočká využitia, začala sa súťaž o návrh rekreačno-športového areálu Foto: ÚHA Žilina

Útvar hlavného architekta mesta Žilina vyhlásil verejnú urbanisticko-krajinársku súťaž návrhov s názvom Športovo-rekreačný areál Žilina-Chrasť. Cieľom súťaže je získať originálne nápady na využitie trávnatej lúky pri západnej hranici lesoparku Chrasť, ktorá je prístupná z ulíc Pod hájom a Obvodová. Na tomto mieste by mohol neskôr vzniknúť priestor pre voľnočasové aktivity Žilinčanov.

Do ideovej súťaže sa môžu zapojiť jednotlivci alebo tímy nie len autorizovaných architektov a krajinných architektov, ale aj každý, kto ukončil aspoň prvý stupeň vysokej školy v odboroch architektúra, urbanizmus a krajinná architektúra. Odmenou za výhru v súťaži je suma 5 000 eur, druhé miesto získa 3 000 a tretie sumu 2 000 eur.

Súťaž bola vyhlásená v utorok 8. marca 2022, pričom architekti môžu svoje návrhy odovzdávať do polnoci dňa 1. júna 2022. Porota zložená z piatich členov zasadne o dva týždne, po ukončení súťaže a jej výsledky budú vyhlásené do 21 dní od vyhodnotenia.


V športovo-rekreačnej zóne by sa mala nachádzať plaváreň, bežecké trasy, ihriská pre deti aj dospelých, priestor pre voľný pohyb psov s cvičiskom a rôzne rekreačné a piknikové plochy. Súťažiaci musia odovzdať grafickú časť návrhu na troch výkresoch v rozmere 700x1000 mm a textovú časť v rozsahu maximálne štyroch strán vo formáte A4. Útvar hlavného architekta pritom kladie dôraz hlavne na enviromentálne hľadisko, reagovanie na klimatické zmeny a integráciu Zaparovského potoka do súťažného návrhu.

Výsledky súťaže budú podkladom pre verejnú diskusiu o budúcnosti tohto nevyužitého územia, na základe ktorej bude neskôr vytvorený aj Územný plán zóny. „V súťaži navrhnuté riešenia budú po súťaži predstavené verejnosti na diskusiu. V súčasnosti sa v meste rôznia názory na budúcnosť tohto územia, vrátane snahy o jeho zástavbu. Verejná diskusia a výsledky ideovej súťaže budú jedným z podkladov pre obstaranie Územného plánu zóny,“ uvádza v podmienkach súťaže Úrad hlavného architekta.

Bližšie informácie a súťažné podmienky sú zverejnené na stránke mesta Žilina, vo Vestníku verejného obstarávania a v systéme eZakazky, pomocou ktorého bude prebiehať aj všetka komunikácia so súťažiacimi.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu