Hokejoví športovci obdarovali malých pacientov v martinskej nemocnici


Foto: Hokejoví športovci obdarovali malých pacientov v martinskej nemocnici Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Športovci, ktorí koncom mesiaca január zorganizovali hokejový turnaj pod holým nebom s názvom Winter Classic 2022 z vyzbieraných peňazí nakúpili darčeky pre detské pracoviská v Univerzitnej nemocnici v Martine (UNM).

Organizátori charitatívneho podujatia z výťažku nakúpili vecné dary pre Kliniku detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny, Neonatologickú kliniku a detské oddelenie Psychiatrickej kliniky UNM.

Chcela by som sa poďakovať za tieto dary, ktoré spríjemnia pobyt našich najmenších pacientov, od novorodencov až po staršie deti. Čas, ktorý trávia v nemocnici, je niekedy veľmi dlhý a treba im pripraviť činnosti, ktoré im pomôžu rozvíjať sa. Tieto dary k tomu bohato prispejú. Veľmi si to vážime,“ povedala pri príležitosti odovzdania darov námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť UNM Jana Vadkertiová.

Organizátori Winter Classic 2022 Marián Hazucha a Jozef Kerný povedali, že ich vyzbieraná suma prekvapila. „Podarilo sa nám vyzbierať oveľa viac peňazí, než ako sme dúfali a mohli sme tak nakúpiť dary v hodnote asi 2300 eur. K tomu sa nám podarilo vybaviť aj cez 2400 kusov džúsov. Pre nás je to motivácia pre ďalší ročník.“ Hokejisti komunikovali priamo s každou klinikou, aby mali presné informácie, čo najviac potrebujú. „Športové potreby, televízor, pomôcky do kuchynky, váhy, plienky, špeciálne polohovacie vankúše a mnoho ďalších vecí,“ spresnili organizátori. 

Prednosta Psychiatrickej kliniky v Martine Igor Ondrejka uviedol, že veci, ktoré poputujú na ich detské oddelenie, budú pomáhať rozvíjaniu rehabilitačných aktivít pacientov. „Chcel by som sa poďakovať našim športovcom, ktorí nie prvýkrát prispeli sponzorsky k zveľadeniu nášho pracoviska. U nás sú hospitalizované deti s veľmi ťažkými duševnými poruchami, ktoré sú v celodennej aktivite. Vítame akúkoľvek pomôcku, ktorá pomôže rozšíriť spektrum rehabilitačných a psychoterapeutických aktivít a prispeje tak k rýchlejšiemu uzdraveniu,“ dodal.


Pomoc si vážia aj na klinike detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktoré je jedným zo štyroch koncových pracovísk na Slovensku pre najkritickejšie choré deti. Prednosta kliniky Slavomír Nosáľ upozornil, že zdravotná starostlivosť, ktorú poskytujú, je finančne náročná. „Preto každá pomoc, ktorá príde, je určená týmto kriticky chorým deťom, ale aj personálu, ktorý sa o ne stará. Za naše pracovisko musím povedať, že sponzorských darov je raritne málo. Od týchto chlapcov je veľmi pekné, že takéto niečo zorganizovali. Veľmi si to vážime, obetovali svoj čas, priestor a námahu, všetky veci budú rozumne využité,“ uviedol Nosáľ. 

Na Neonatologickú kliniku poputujú aj pestrofarebné látky, ktoré nájdu využitie v inkubátoroch pre kriticky chorých novorodencov. „Pomoc si veľmi vážime, nie je to len pre nás, ako personál kliniky, ale samozrejme pre našich najmenších a najzraniteľnejších pacientov. Tým, že sme pracovisko, ktoré zastupuje celý región severného Slovenska, kriticky chorých novorodencov máme veľmi veľa a dary nám pomáhajú. Je pekné, že títo chlapci v dnešnej dobe spojili svoje sily a dokázali vyzbierať peniaze na také veľké množstvo darov,“ povedala vrchná sestra neonatológie.

Na klinike vytvorili aj obraz z odtlačkov nožičiek bábätiek s hokejovou tématikou ako poďakovanie športovcom.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu