VIDEO: V sobotu 12. marca sa na Žilinskom kumšte stretnú historickí šermiari z celej Európy


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

V sobotu 12. marca od 7:30 hod. sa v Športovej hale ŽSK na Rosinskej ceste 4 v Žiline odohrá piaty ročník turnaja v historickom šerme s názvom Žilinský kumšt. Turnaj organizuje občianske združenie Cech Terra de Selinan, ktorého členovia sa okrem šermu venujú aj lukostreľbe a rekonštrukcii stredovekých bojov a života v oblasti Žiliny.

Šermiari budú súperiť v troch kategóriách, konkrétne dlhý meč muži, dlhý meč ženy a meč a štítok. Predseda združenia Filip Višňovský pozýva všetkých, ktorých tento šport zaujíma, aby prišli podporiť súťažiacich. Divákom sa podľa jeho slov najviac oplatí doraziť medzi 10:00 a 11:00 hodinou, kedy budú zápasiť ženy s dlhým mečom a mečom a štítkom.

Najlepšie eliminačné zápasy v kráľovskej kategórii dlhý meč muži by sa zas mali konať približne o 17:00 až 19:00 hodine večer. „Samozrejme zaujímavé zápasy sú aj v základných skupinách, ale práve keď sa ten pavúk vykryštalizuje do tých najlepších, tam to stojí za to,“ vysvetlil Filip Višňovský.

Z cechu sa turnaja zúčastnia iba jeho členky, pretože páni šermiari sú zároveň organizátormi. „Od nás bohužiaľ páni nešermujú, lebo páni organizujú, ale naše kočky šermujú všetky. Dámsky šerm sa teraz pekne posúva a vyvíja, baby šermujú krásne,“ dodal predseda o.z. Cech Terra de Selinan.

Žilinský kumšt je jedným z najväčších turnajov v historickom šerme v strednej Európe. Zápasov v jednotlivých kategóriách sa pravidelne zúčastňujú desiatky šermiarov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Talianska, Francúzska či dokonca Brazílie. Súťažiaci počas turnaja používajú repliky historických zbraní kombinované s modernými ochrannými prostriedkami.

Miesto: Športová hala Rosinská 4, Žilina
Dátum: 12.03.2022 - 07:30    20:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu