Žiaci z gymnázia Varšavská v Žiline objavovali prostredníctvom rôznych aktivít svoj talent


Foto: Žiaci z gymnázia Varšavská v Žiline objavovali prostredníctvom rôznych aktivít svoj talent
Galéria: 3 fotky
Foto: Lukáš Hrošovský

Žiaci zo žilinského gymnázia na Varšavskej ceste (GVARZA) počas uplynulého víkendu 4. až 6. marca absolvovali školenie programu Show your talent, ktorý je určený pre študentov stredných škôl.

Program má za cieľ pomôcť žiakom odhaliť ich prednosti, nedostatky a objaviť ich talenty. Žiaci dostanú na projekt, ktorý vymyslia a následne im má spríjemniť životy na GVARZA grant vo výške 50 až 100 eur. Do aktivít školenia sa zapojili všetci a na pobyt prišli aj pedagógovia školy, vďaka čomu ich žiaci mohli spoznať bližšie.

Na začiatok si povedali o formálnom, neformálnom a infromálnom vzdelávaní. „Aktivita ‚strom života‘ nás donútila pozrieť sa do hĺbky svojho vnútra a porozmýšľať, v čom sme dobrí a v čom spočívajú naše nedostatky. V súťaži o najvyššiu vežu zo špagiet sme si všimli výhody kvalitnej tímovej spolupráce,“ uviedol jeden zo žiakov gymnázia Boris Heinrich.

Ďalší deň bol venovaný najmä komunikácii, či už verbálnej alebo neverbálnej. „Zistili sme, že aj podanie ruky vie o človeku veľa povedať. Neformálne sme sa vzdelávali pomocou hry pantomíma, užili si rozhovory vo dvojiciach v rôznych situáciách, ukázali si, aké je pre človeka nepríjemné, keď skupina nepočúva to, čo hovorí. Poslepiačky sme museli z lana, ktorého sme sa držali, vytvoriť štvorec,“ upresnil gymnazista. Táto aktivita bola zameraná na tímovú spoluprácu a ďalšou bola akčná s názvom Mission impossible kde museli za hodinu splniť tridsať úloh, čo sa im aj skoro podarilo.

Posledný deň zavŕšili predstavením mentorov, ktorí budú žiakov sprevádzať na ich ceste k sebapoznaniu. Pomôžu im s projektom a so získavaním sponzorov. Následne si rozdelili prvé úlohy a vytvorili tímy v budúcnosti sa stretnú na worshope alebo na ďalšom víkendovom pobyte.


Ako sa cítili učitelia školy a čo povedali na program v rozhovore so žiakom ich školy?

Tereza Brišová: „Predtým, ako sme prišli do penziónu, som sa obávala, aké to vlastne bude, pretože sme o tom veľa nevedeli, takže som ani nemala žiadne očakávania. Ale hneď ako začal program, bolo vidieť, že ho robia ľudia, ktorých to baví, vedia, čo robia, snažia sa nás niekam posunúť. Bolo fajn, že všetci (aj organizátoriy, aj učiteľky, aj Lukáš) boli úplne ochotní a otvorení. Z víkendovky som si odniesla nové vedomosti o tímoch, spolupráci a aj o sebe. Určite mi to niečo dalo a teším sa sa na ďalšiu víkendovku.“

Eva Štanská: „Vôbec som nevedela, čo od víkendovky očakávať. Dosť ma prekvapilo, že sme mali stále program a nenudili sme sa. Bolo vidieť, že ho organizátori mali pripravený a venovali sa nám v priebehu celého dňa. Najviac sa mi páčila Mission Impossible, bolo tam dôležité ukázať našu tímovú spoluprácu. Strom života, aktivita, kde sme si písali, čo nás baví, v čom sme dobrí, bola super. Človek sa o sebe vie dozvedieť veľa vecí. Páčilo sa mi aj ubytovanie.“

Marcela Žilková: „K spoločne strávenej víkendovke by som uviedla, že sa mi veľmi pozdáva myšlienka celého projektu. Rada trávim čas s mladými ľuďmi a o to viac, keď je vytvorená príjemná neformálna atmosféra. Mám pocit, že tak ako ja môžem žiakom prispieť svojou dobrou náladou a energiou, tak aj oni mi môžu odovzdať ich skúsenosti, názory na rôzne veci. To mi osobne môže pomôcť pri výchove vlastných detí či pri mojej práci s mládežou. Zároveň musím povedať, že si cením organizáciu aktivít, je veľmi fajn byť na chvíľu na tej druhej strane ako účastník, to sa mi páčilo asi najviac.“

Program Show your talent v Žilinskom kraji je podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR s názvom Programy pre mládež 2014 - 2021, ktorú administruje IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže ako súčasť aktivít organizácie SYTEV - Informačného centra mladých Kysucké Nové Mesto. Program prebieha pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej s finančnou podporou Rozvojovej agentúry ŽSK v Sekcii pre mládež. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu