Mesto Žilina ukončilo spoluprácu s partnerskými mestami v Rusku a Bielorusku, samospráva podporuje Ukrajinu


Foto: Mesto Žilina ukončilo spoluprácu s partnerskými mestami v Rusku a Bielorusku, samospráva podporuje Ukrajinu Foto: facebook

Mestskí poslanci v Žiline dôrazne odsúdili bezdôvodný vojenský útok Ruskej federácie na Ukrajinu, ktorý je hrubým porušením medzinárodného práva a princípov Charty Organizácie spojených národov.

Žilinská samospráva rešpektuje Ukrajinu ako nezávislý štát а nikto nemá právo narušovať jej suverenitu. „Ruská federácia svojím konaním ohrozuje európsku a globálnu bezpečnosť,“ konštatuje sa vo vyhlásení, ktoré dnes 7. marca prijalo Mestské zastupiteľstvo v Žiline na svojom mimoriadnom zasadnutí.

Mesto Žilina podporuje Ukrajinu a jej občanov v boji za slobodu, demokraciu, štátnu suverenitu a územnú celistvosť, ktoré predstavujú kľúčové hodnoty pre Európsku úniu aj Slovensko. Mestskí poslanci vyzvali Ruskú federáciu k okamžitému zastaveniu vojenského konfliktu a stiahnutiu ozbrojených síl a vojenskej techniky z územia Ukrajiny. Taktiež žiadajú rešpektovanie jej nezávislosti a územnej celistvosti.  

Mestské zastupiteľstvo v Žiline dnes deklaratívnym spôsobom potvrdilo jasný postoj k tomu, čo sa dnes na Ukrajine deje. Potvrdilo, že odsudzujeme agresiu a narušenie územnej celistvosti Ukrajiny a to, že tam ľudia trpia. Žilina vydáva signály od prvého dňa agresie na Ukrajine. Či už sviečkovým pochodom, koncertom na pomoc Ukrajine, zbierkami, účasťou dobrovoľníkov na hraniciach alebo aktivitami v meste,“ povedal po hlasovaní o deklarácii primátor Žiliny Peter Fiabáne. 


Žilinská samospráva, ktorá dnes vyjadrila solidaritu s obeťami a odsudzuje ľudské utrpenie či straty na životoch, za tieto činy dáva plnú zodpovednosť Ruskej federácii. Zastupiteľstvo skonštatovalo, že stojí pri občanoch Ukrajiny a podporuje jej demokraticky zvolených zástupcov.   

Mesto je pripravené v spolupráci s neziskovými organizáciami a dobrovoľníkmi poskytnúť nevyhnutnú pomoc každému utečencovi, ktorý bude na území nášho mesta hľadať útočisko. Za účelom zefektívnenia pomoci v meste Žilina pre občanov z vojnou zasiahnutej oblasti sa mesto z pozície okresného koordinátora usiluje v rámci svojich kompetencií zlepšovať celkovú situáciu. Mesto Žilina s týmto cieľom zriadilo Centrum prvého kontaktu,“ uvádza vyhlásenie.  

Ako reakciu na vojenský konflikt na Ukrajine, mestské zastupiteľstvo ďalej schválilo ukončenie dohôd s partnerskými mestami Krasnojarsk (Ruská federácia) a mestom Grodno (Bieloruská republika). Po ukončení vojny na Ukrajine a zmene režimu v Ruskej federácii a Bielorusku je Žilina pripravená partnerstvo s týmito mestami obnoviť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu