V Žiline už funguje Centrum prvého kontaktu na pomoc Ukrajine, pribudli aj nové núdzové ubytovacie kapacity


Foto: V Žiline už funguje Centrum prvého kontaktu na pomoc Ukrajine, pribudli aj nové núdzové ubytovacie kapacity Foto: facebook

Od dnešného dňa 7. marca začalo fungovať v meste Žilina Centrum prvého kontaktu na pomoc Ukrajine. K dispozícii bude pre občanov, ktorí chcú poskytnúť pomoc či pre ukrajinských utečencov.

Centrum, ktoré sa nachádza na ulici Horný val 24 (v miestach, kde sa vykonávalo antigénové testovanie), bude zabezpečovať telefonické hovory, e-mailovú komunikáciu, zhromažďovanie informácií o veľkokapacitnom ubytovaní či dobrovoľníkoch z radov občanov alebo súkromných spoločností. Bude koordinovať aj finančné či materiálne zbierky.

Otváracie hodiny sú od pondelka do piatku od 8.00 do 16.00 hod., kontaktovať ho môžu občania na tel. čísle: 0917 393 616 alebo e-mailom: pomocua@zilina.sk. Mimo otváracích hodín je možné pomoc získať na tel. čísle: 0951 870 383 a e-mailom: uadomza@gmail.com.  

Ľudia, ktorí disponujú voľnými veľkokapacitnými ubytovacími kapacitami na dočasné ubytovanie pre ľudí z Ukrajiny utekajúcimi pred vojnou, môžu informácie zanechať osobne v centre, telefonicky či e-mailom. Ubytovacie kapacity by mali disponovať vyhovujúcim hygienickým zariadením a možnosťou stravovania v plnej penzii,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Samospráva upozorňuje občanov v katastri mesta Žilina, ktorí poskytli alebo budú poskytovať ubytovanie utečencom z Ukrajiny, aby nezabudli na povinnosť informovať mestský úrad o údajoch ubytovaných. Nahlásiť je potrebné mená a priezviská ubytovaných, počet dospelých, počet detí a presnú adresu, v ktorej sa poskytuje ubytovanie. Informácie je potrebné odovzdať buď osobne v Centre prvého kontaktu na pomoc Ukrajine, alebo telefonicky na čísle: 0917 393 616 či e-mailom: pomocua@zilina.sk.     

Posledný týždeň bol veľmi náročný. Štruktúry štátu aj samosprávy musia flexibilne reagovať na krízovú situáciu, ktorá je pre všetkých nová a na ktorú nikto nebol dostatočne pripravený. Našťastie sme opäť raz svedkami obrovského vzopätia ľudských síl a solidarity. Či sú to štátni a mestskí úradníci, jednotlivci, neziskovky alebo firmy, všetci v tieto dni investujú obrovské množstvo energie a času, aby pomohli. So všetkými aktívne komunikujeme a sú tiež prizývaní na stretnutia krízového štábu mesta. Čaká nás ešte veľa práce a ja ešte raz ďakujem všetkým, ktorí prikladajú ruku k dielu,“ podotkol primátor mesta Peter Fiabáne.


Primátor na sociálnej sieti v nedeľu 6. marca informoval, že v priestoroch telocvične žilinskej Základnej školy Hollého boli pripravené nové núdzové ubytovacie kapacity. Mesto v spolupráci s 5. plukom špeciálneho určenia v Žiline zriadili miesto, kde bude v prípade potreby poskytnuté ubytovanie utečencom z Ukrajiny.

Telocvičňa bude slúžiť ako dočasné a núdzové riešenie v prípade, že všetky ostatné možnosti ubytovania pre utečencov v meste budú vyťažené,“ dodal.

Mesto bude ďalej informovať o cielených materiálnych či finančných zbierkach podľa potreby. 

Dôležité informácie pre utečencov či ľudí, ktorí im na Slovensku poskytujú pomoc a podporu nájdete na stránke: https://ua.gov.sk/sk.html?csrt=7579371281021496216



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu