V Malej Fatre uzatvorili tri turistické chodníky až do polovice júna


Foto: V Malej Fatre uzatvorili tri turistické chodníky až do polovice júna Foto: http://npmalafatra.sopsr.sk

Z dôvodu ochrany prírody v Národnom parku Malá Fatra (NPMF) boli uzatvorené tri turistické chodníky. Sezónna uzávera vstúpila do platnosti od 1. marca a končí dňom 15. júna.

Hlavným cieľom tejto jarnej uzávery je ochrana živočíchov vyskytujúcich sa v Malej Fatre. Toto ročné obdobie je dôležité pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov i cicavcov.

Je dôležité, aby aspoň pár mesiacov v roku bola v týchto oblastiach zabezpečená pokojná zóna.V neposlednom rade ide aj ochranu pôdneho krytu, ktorý je bezprostredne po zimnom období náchylnejší na eróziu (už nie je sneh, ale ešte nie je vegetácia),“ uviedli ochranári na stránke parku.


Zoznam uzavretých chodníkov:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Úseky chodníkov na Veľký Rozsutec a do Obšívanky, ktoré sú momentálne uzavreté, sú súčasťou Národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňavy,  kde sa nerealizuje hospodárska činnosť. Uzavretie chodníka v časti Vendovka - Malý Kriváň prechádzajúcim nad hornou hranicou lesa je z dôvodu ochrany kurovitých vtákov.

Turisti majú k dispozícii celoročne v národnom parku Malá Fatra viac ako 150 kilometrov značených turistických chodníkov rôznej obtiažnosti. Toto obmedzenie má veľký prínos pre prírodu a je potrebné, ho rešpektovať.

Pri návšteve územia sledujte aj stránky Horskej záchrannej služby, ktorá zverejňuje výstrahy pre Malú Fatru z pohľadu bezpečnosti,“ doplnili ochranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu