Jubilejný Vlastivedný zborník Považia vyšiel už 30-krát


Foto: Jubilejný Vlastivedný zborník Považia vyšiel už 30-krát

Už od roku 1958, približne raz za dva roky, vychádza jedno z najstarších periodík s vlastivedným zameraním na Slovensku. Vlastivedný zborník Považia, ktorý vydáva Považské múzeum, vyšiel momentálne už jubilejných 30-krát. Nájdete v ňom odborné články, ktoré sú výsledkami výskumu z oblasti spoločenských a prírodných vied v regióne Horného Považia.

Zborník vyšiel pri príležitosti 700. výročia od udelenia výsad mestu Žilina kráľom Karolom I. Róbertom. Na zborníku sa podieľalo približne 20 autorov a na viac ako 300 stranách je možné nájsť príspevky, ktoré boli prezentované aj na odbornej konferencii Žilina 1321-2021, ktorá sa konala v júni 2021 v priestoroch Mestského úradu v Žiline. Konferenciu organizovalo Považské múzeum, mesto Žilina a Katedra histórie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

„V posledných rokoch sme mali pocit, že záujem o históriu Žiliny začal upadať. Pritom nepreskúmaných tém z jej minulosti je veľa, o čom nás presvedčila i konferencia a obsah zborníka. Okrem nových poznatkov z histórie čitateľov určite zaujmú zistenia z rekonštrukcie pamiatok v meste, ktorých v posledných rokoch prebehlo viacero,“ uviedol zostavovateľ historik dopravy Peter Šimko.

Momentálne sa už začalo pracovať na ďalšom čísle zborníka, ktorý vyjde na budúci rok. Pokiaľ ale máte záujem o jubilejný 30. ročník Vlastivedného zborníka Považia, bude možné si ho kúpiť v infopulte Budatínskeho hradu alebo cez e-shop Považského múzea na stránke www.pmza.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu