Vyrobia automat na skladanie oblečenia či stúpací klavír. S malými vynálezcami spolupracuje aj Žilinská univerzita


Foto: Vyrobia automat na skladanie oblečenia či stúpací klavír. S malými vynálezcami spolupracuje aj Žilinská univerzita Foto: UNIZA / Autor - Pavol Novák

MyMachine Slovakia už šiesty rok mení malé sny na veľké myšlienky. Do programu, ktorý spája vynaliezavých žiakov základných, stredných a vysokých škôl sa zapojilo 9 fakúlt univerzít z celého Slovenska, medzi nimi aj Fakulta elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity.

Tento rok bude v rámci programu vyrobený napríklad automatický skladač na oblečenie, robotická ruka na upratovanie, stúpací farebný klavír či interaktívna lavička, ktorá bude tých najmenších učiť prvé slová. Nápady na tieto vynálezy pochádzajú z hlavičiek žiakov základných škôl, postup výroby navrhli študenti slovenských technických univerzít a funkčné prototypy zostroja stredoškoláci.

Program pomáha rozvíjať v žiakoch záujem o vedu a techniku, niektorým dokonca umožní splniť ich detské sny. Pre stredoškolákov a študentov univerzít je účasť v MyMachine cenným stretnutím s praxou, učí ich spolupracovať a zlepšovať svoje komunikačné schopnosti. Podľa prodekana pre rozvoj a zahraničné vzťahy Fakulty elektrotechniky a informačných technológií Prof. Ing. Petra Brídu, PhD. je jedným z najväčších prínosov takejto spolupráce medzi žiakmi a študentami práve budovanie zodpovednosti.


„Jedným z hlavných cieľov nášho vzdelávania je v študentoch rozvíjať kreativitu, kritické myslenie, tímovú prácu, ale podľa mňa najväčšou výzvou súčasnosti je budovanie zodpovednosti v študentoch. Program MyMachine rozvíja aj tento faktor, nakoľko naši študenti pracujú v tíme zloženom aj zo stredoškolských študentov, vďaka čomu je tlak na úspešné zvládnutie projektu ešte väčší. Najväčšiu zodpovednosť ale majú voči žiačikom zo základnej školy, veď kto by chcel sklamať najmenších, ktorí sa tešia na svoj vynález,“ zhodnotil prínosy programu profesor Peter Brída.

V priebehu februára sa malí vynálezcovia zúčastnili osobných aj online stretnutí na univerzitách, kde im študenti vysokých škôl vysvetlili, akým spôsobom budú ich návrhy premenené na skutočnosť. Momentálne sa program MyMachine blíži ku svojej poslednej fáze, ktorou je výroba prototypov vysnívaných vynálezov.

Práca s deťmi je ako hranie šachu. Musíte byť pozorní, trpezliví a očakávať rôzne situácie, aby ste ich mohli správne naviesť k výsledku, s ktorým budete spokojný nielen vy, ale hlavne deti. Niekedy vás ich reakcie prekvapia a majú geniálne nápady. My sme tu na to, aby sa o tie nápady mohli podeliť s ostatnými,“ hodnotí prácu s deťmi študent Technickej univerzity vo Zvolene.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu