Žilinská univerzita vyjadrila solidaritu s Ukrajinou, študentom ponúka aj psychologické poradenstvo


Foto: Žilinská univerzita vyjadrila solidaritu s Ukrajinou, študentom ponúka aj psychologické poradenstvo Foto: uniza.sk

Vojna na Ukrajine sa dotkla aj ukrajinských občanov, ktorí študujú alebo pracujú na Slovensku. Žilinská univerzita v Žiline krátko po vypuknutí vojny na svojej stránke oficiálne vyjadrila solidaritu s Ukrajinou, pričom dúfa, že súčasná politická situácia bude vyriešená diplomatickým spôsobom a mierovými prostriedkami.

Aktuálne študuje na Žilinskej univerzite 136 študentov a študentiek z Ukrajiny. Vedenie univerzity preto začalo hľadať spôsoby, ako svojim ukrajinským študentom a zamestnancom čo najlepšie pomôcť. Ako prvý bol zriadený špeciálny kontaktný bod pre komunikáciu s univerzitou na emailovej adrese pomoc.ukrajine@uniza.sk.

Škola ďalej ponúkla ubytovanie pre rodinných príslušníkov ukrajinských študentov v univerzitných ubytovacích zariadeniach, pokým sa nenaplní ich kapacita. Veľkou pomocou pre študentov aj zamestnancov, ktorých sa dotýka súčasná situácia na Ukrajine, je aj bezplatné psychologické poradenstvo, ktoré poskytuje Poradenské a kariérne centrum Žilinskej univerzity.

Univerzita taktiež prisľúbila, že vyučujúci budú brať ohľad na ťažkú situáciu ukrajinských študentov a budú im nápomocní pri plnení ich študentských povinností. Vedúci Katedry multimédií a informačno-komunikačných technológií napríklad ponúkol všetkým študentom, ktorí sa nachádzajú na Ukrajine, možnosť vytvorenia individuálnych študijných plánov.


Správa o vyjadrení podpory a ponuke pomoci pre ukrajinských študentov im bola sprostredkovaná aj pomocou komunikačných kanálov využívaných počas online vyučovania. Viacerí študenti prejavili vďaku za každú ukážku podpory. „Bolo pre nás veľmi prijemné prijať správu o podpore od univerzity,“ vyjadrila sa študentka Anastasiia.

V stredu 2. marca univerzita vytvorila transparentý účet slúžiaci na zbierku pre ukrajinských študentov. Výzva na pomoc bola rozposlaná medzi všetkých zamestnancov a študentov Žilinskej univerzity. Prispieť môžete aj vy na účet s IBAN-om:

SK43 8180 0000 0070 0008 0743



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu