Cez víkend došlo v Malej Fatre k dvom úrazom na zľadovatených chodníkoch, v Jasnej si lyžiar poranil chrbticu


Foto: Cez víkend došlo v Malej Fatre k dvom úrazom na zľadovatených chodníkoch, v Jasnej si lyžiar poranil chrbticu Foto: Horská záchranná služba

V sobotu 26. februára v dopoludňajších hodinách došlo v Malej Fatre k dvom nešťastným udalostiam. Príčinou bol zľadovatený chodník. V prvom prípade išlo o 25-ročného muža, ktorý sa pošmykol cestou z Malého Rozsutca. Po páde dlhom približne 30 metrov narazil do stromu a spôsobil si úraz hlavy a množstvo povrchových zranení.

Horskí záchranári požiadali o pomoc leteckých záchranárov, aby zabezpečili rýchly prevoz potrebných zdravotníkov, ktorí by mladému mužovi mohli pomôcť. Podarilo sa im to aj za pomoci vrtuľníka. Privolaná posádka zraneného ošetrila na mieste a po zemi ho transportovali do sedla Medzirozsutce, kde bol naložený na palubu vrtuľníka a transportovaný do martinskej nemocnice.

Zľadovatený chodník sa stal osudným aj dvom českým turistom, ktorí sa pošmykli cestou z Vrátnej na Chatu na Grúni. Našťastie bol v tomto prípade na blízku horský záchranár, ktorý im okamžite podal prvú pomoc. Turisti sa následne za pomoci záchranára presunuli do Vrátnej k chate Horskej záchrannej služby, kde si ich prevzala posádka RZP.


Vážny úraz v lyžiarskom stredisku Jasná

Pomoc záchranárov potrebovali aj v piatok 25. februára v lyžiarskom stredisku Jasná. 21-ročný lyžiar tam utrpel vážny úraz po tom, čo na trati pod stanicou Lukova stratil kontrolu a narazil. Pri náraze si mladík poranil chrbticu a prestal cítiť dolné končatiny.

O pomoc boli okamžite požiadaní leteckí záchranári. Do ich príchodu pacienta zafixovali horskí záchranári, ktorí mu podali medikamentóznu liečbu a za pomoci snežného skútra a saní ho presunuli na Priehybu. Tam si mladého muža prevzali leteckí záchranári, ktorí ho následne previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu