Na tuneli Višňové vyrazili prvých 100 metrov z každej strany


Foto: Na tuneli Višňové vyrazili prvých 100 metrov z každej strany Foto: TASR

Z každej strany sedemkilometrového tunela Višňové, ktorý bude súčasťou diaľnice D1, je vyrazených prvých 100 metrov. Združenie firiem Salini Impregilo S.p.A. a DÚHA, a. s., tak naplnilo dohodnutý míľnik v termíne.

Tunel by mal byť prerazený z každej strany už o 30 mesiacov. Denne sa razí 16 metrov, to znamená, že sa v štyroch rúrach uberú štyri metre.

Prerazenie oboch tunelových rúr vychádza na koniec decembra 2017. V súčasnosti na stavbe pracuje 200 zamestnancov na oboch stranách. Do jedného roka by na stavbe tunela malo pracovať celkovo až 500 ľudí.


Tunel Višňové je budovaný ako dvojrúrový s jednosmernou premávkou. Jeho dĺžka bude po dokončení 7520 metrov, pričom bude súčasťou úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala s celkovou dĺžkou 13,5 kilometra. Najvyššia povolená rýchlosť v tuneli bude 100 km/h, maximálny sklon 2,9 %. Celkové klesanie od najvyššie položeného miesta v tuneli po východný portál dosiahne 154 metrov. Prieskumná štôlňa, situovaná v strede medzi tunelovými rúrami, sa zachová na účely odvodnenia horninového masívu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu