V Žilinskom kraji budú pokračovať opravy ciest a mostov, na rekonštrukcie je vyčlenených 22 miliónov eur


Foto: V Žilinskom kraji budú pokračovať opravy ciest a mostov, na rekonštrukcie je vyčlenených 22 miliónov eur

V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa bude v aktuálnom roku pokračovať v opravách ciest a mostov. Naplánované modernizácie a rekonštrukcie ciest druhej a tretej triedy a mostných objektov budú hradené z nenávratnej finančnej výpomoci od štátu.

Po zimnej údržbe sa začne v kraji séria rekonštrukcií ciest a mostov. V tomto roku má župa na vyčlenených 14 miliónov eur z európskych zdrojov a 8 miliónov z vlastného rozpočtu. Niektoré projekty čakajú na spustenie verejného obstarávania, inde ešte prebieha proces schvaľovania a prípravy.

Už na jar začnú práce na moste pred križovatkou do obce Ivančiná (okres Turčianske Teplice), kde už je podpísaná zmluva so zhotoviteľom. Rovnako sú naplánované práce na mostoch v katastrálnom území Krasňany, či za obcou Veľké Rovné (okres Bytča).

V súčasnosti sa vyhodnocuje súťaž na rekonštrukciu mosta na ceste druhej triedy II/584 v obci Liptovská Ondrášová (okres Liptovský Mikuláš) vedúcej smerom na akvapark Tatralandia. Župa predpokladá spustenie prác v druhom kvartáli 2022. Podobná investícia je naplánovaná v letných mesiacoch aj pred obcou Vitanová (okres Tvrdošín).

Rozsiahle stavebné práce začnú aj na ceste II/583, prakticky v celej jej dĺžke. Jednak tu pokračujeme v eurofondovom projekte na dvoch úsekoch v Párnici a Zázrivej, kde stavebné práce začali už v septembri 2021 a boli prerušené kvôli zime a v dohľadnej dobe pristúpime aj k podpisu zmluvy so zhotoviteľmi aj na ďalšie úseky tejto cesty vo Varíne, Krasňanoch, Belej a Terchovej. Stavebné práce na týchto štyroch úsekoch by mali začať po ukončení zimnej údržby, pravdepodobne v apríli 2022,“ priblížila županka Erika Jurinová.


Práce sa budú realizovať po poloviciach, čo si vyžiada značnú trpezlivosť vodičov. S obmedzením dopravy treba počítať prakticky až do jesene 2022.

V Liptovskou Hrádku plánuje župa v apríli začať rekonštrukciu neprehľadnej križovatky a v Terchovej na opravu čakajú dve križovatky ako i modernizácia šiestich mostov. Zaujímavosťou je žabochod slúžiaci na ochranu obojživelníkov, ktorý bude vybudovaný na úseku medzi Párnicou a Zázrivou (okres Dolný Kubín). Uvedené práce budú hradené z eurofondového projektu.

Stavebné práce čakajú aj Demänovskú Dolinu, kde aktuálne prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa 4 stavebných úsekov cesty II/584. Plánovaná investícia pre tieto úseky bude z eurofondov v celkovej výške zhruba 2 milióny eur. Práce by sa mali realizovať v období jar až leto 2022 v trvaní asi 5 mesiacov.

Župa má záujem realizovať investíciu aj na moste v obci Podbiel (okres Tvrdošín), ktoré je strategickým miestom. Most je jediná prístupová cesta na železničnú stanicu a zároveň tadiaľ prechádza aj pravidelná linka autobusovej dopravy. Projekt je brzdený postojom občana obce, ktorý ním ohrozuje možnosť čerpania financií z eurofondov. 

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) sa stará o 1415 kilometrov ciest II. a III. triedy a 786 mostov. Na objednávku Slovenskej správy ciest opravuje a čistí aj niektoré úseky ciest prvej triedy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu