Autá ďalej padajú v trnovskom esíčku do potoka, práce na regulácii a zatrubnení boli cez zimu pozastavené


Foto: Autá ďalej padajú v trnovskom esíčku do potoka, práce na regulácii a zatrubnení boli cez zimu pozastavené

Nebezpečný úsek cesty vedúcej popri Breznickom potoku v Žilinskej mestskej časti Trnové je obyvateľom širokého okolia známy ako „trnovské esíčko.“ Konkrétne je takto nazývaná časť cesty tretej triedy medzi zastávkami Bagarova a Rakové, ktorá je miestom častých dopravných nehôd a škodových udalostí.

K poslednej vážnejšej nehode s následným pádom auta do potoka tu došlo 4. februára 2022 krátko popoludní. Vodič sa vtedy podrobil dychovej skúške na alkohol s negatívnym výsledkom a následne bol prevezený do nemocnice. Polícia prípad ďalej vyšetruje ako dopravnú nehodu.

„Na základe doteraz vykonaného vyšetrovania bolo zistené, že 26 ročný vodič viedol osobné motorové vozidlo Toyota v smere od mestskej časti Trnové na mesto Žilina.  Následne z doposiaľ presne nezistených príčin prešiel s vozidlom mimo vozovku, kde sa s vozidlom prevrátil na strechu,“ vyjadrila sa Gabriela Kremeňová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

V trnovskom esíčku dochádza aj k množstvu menších kolízií, niektorí vodiči však tieto udalosti nenahlásia alebo dokonca ujdú z miesta nehody. Polícia a správca cesty preto neevidujú všetky incidenty. V Breznickom potoku dodnes skončilo približne 20 motorových vozidiel a najmenej rovnaké množstvo narazilo do zvodidiel, stĺpov a plotov v tesnej blízkosti cesty.

Galéria: 10 fotiek

Dôvodom takýchto dopravných incidentov je pravdepodobne kombinácia úzkej vozovky tesne ohraničenej rôznymi oploteniami, prudších zákrut a prekračovania maximálnej povolenej rýchlosti, ktorá je v tomto úseku obmedzená na 40 km/h. Najväčšmi ohrození a najzraniteľnejší sú pritom chodci a cyklisti, ktorí túto cestu pravidelne využívajú.


Na žiadosť obyvateľov dal Žilinský samosprávny kraj ako správca komunikácie vykonať v roku 2020 meranie drsnosti povrchu vozovky, ktoré však nepreukázalo žiadny problém s asfaltom. „V úseku cesty III/2085 je z hľadiska protišmykových vlastností vozoviek pre hodnotenie cestnej siete uvedený úsek ako vyhovujúci po celej dĺžke meraného úseku v obidvoch jazdných pruhoch pri dodržaní najvyššej dovolenej rýchlosti t. j. 40 km/h,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Samospráva s ďalším riešením problému trnovského esíčka čakala, pokým nezačne úprava Breznického potoka. Stavebné povolenie na reguláciu tohto vodného toku bolo pritom vydané už v júni 2014. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) s prvými prácami začal ešte v tom istom roku, boli však opakovane zrušené. Upravené mali byť dva vodné toky v mestských častiach Trnové a Rosinky, konkrétne Breznický potok a Trnovka. Plány zahŕňajú aj zatrubnenie Breznického potoka v úseku najčastejších dopravných nehôd.

Galéria: 15 fotiek

V septembri 2021 SVP opätovne obnovil stavebné práce, ktorých cena je vyčíslená na 1 037 369 eur bez DPH. V zimných mesiacoch však boli práce znovu pozastavené. „V roku 2021 sme začali s prípravnými prácami investičnej stavby Trnové. Vlastnými kapacitami sme zabezpečili technicko-pestovateľský zásah a následne sme vytvorili 100 metrov dlhý úsek kamennej rovnaniny. Práce boli pozastavené z dôvodu nevhodného počasia, potreby servisu techniky a verejného obstarávania oporných múrov,“ vyjadril sa k téme hovorca SVP Marián Bocák. V roku 2022 má SVP v pláne práve osadenie oporných múrov.

Po ukončení regulácie vodných tokov bude môcť správca komunikácie pristúpiť k jej rozšíreniu a vybudovaniu nového chodníka. Takýto krok by mal na danom úseku zvýšiť bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu