Poslanci ani obyvatelia o výrube v centre Žiliny nevedeli, primátor priznal chybu a potvrdil náhradnú výsadbu


Foto: Poslanci ani obyvatelia o výrube v centre Žiliny nevedeli, primátor priznal chybu a potvrdil náhradnú výsadbu

V závere minulého týždňa zaskočila viacerých obyvateľov ulice M. R. Štefánika v centre Žiliny informácia o plánovanom výrube 45 kusov stromov. Podľa ich vlastných slov neboli vopred informovaní a nemali možnosť sa k zámeru vyjadriť. Dôvodom výrubu má byť výstavba cyklotrasy, kde sa v rámci projektu počíta s náhradnou výsadbou. Samospráva však tieto kroky s ľuďmi nekomunikovala.

Znepokojenie nad celou situáciou vyjadrili aj niektorí poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí rovnako nemali informáciu o aktivitách mesta. Tí pritom nedávno schválili uznesenie, podľa ktorého ich mala samospráva vždy informovať o výruboch stromov. Primátor však toto uznesenie nepodpísal a jeho veto sa na mimoriadnom zasadnutí prelomiť nepodarilo.

„Dnes mi volalo niekoľko rozčúlených ľudí. Dnes, alebo zajtra má začať výrub dospelých stromov za účelom výstavby cyklotrasy od Hypertesca smerom k mestu. Podobný masaker začal na Bajzovej ulici. Možno je to nutné, ale ako poslanca ma nik neinformoval,“ napísal v závere uplynulého týždňa na sociálnej sieti poslanec Ľubomír Bechný.

Mesto Žilina uviedlo, že v miestach výrubu nahrádza dreviny vhodnejšími druhmi pre daný typ územia a už s takými parametrami, aby si okamžite začali plniť svoje funkcie. Ide o rôzne druhy javorov, hrabov, višne, brest či platan. Podľa hovorcu Vladimíra Miškovčíka sa v niektorých prípadoch môže zdať, že výrub stromov nie je úplne opodstatnený.

„Pri stavbe môže dôjsť k poškodeniu koreňového systému vzrastlých stromov a tým aj k ohrozeniu prevádzkovej bezpečnosti. V opodstatnených prípadoch preto mesto pristupuje k výmene drevín za nové. Revitalizácia či obnova zelene je pri akejkoľvek stavbe nevyhnutnou súčasťou. Ak je odstránenie stromov naozaj nutné, ako je to napríklad v prípade budovania nových cyklotrás, súčasťou projektu je návrh výsadby nových drevín,“ spresnil hovorca mesta.


V tomto roku plánuje žilinská samospráva výsadbu 638 kusov drevín na území mesta Žilina ako súčasť realizovaného projektu financovaného z Nórskych fondov. Na jar by malo pribudnúť v meste minimálne 100 kusov stromov a 1 000 kusov kríkov. Rozhorčenie, ktoré aktuálny výrub stromov vyvolal, bolo spôsobené nedostatočnou informovanosťou ľudí.

Chybu pri realizácii projektu výstavby cyklotrasy napokon priznal aj samotný primátor, ten v diskusii pod našim článkom na sociálnej sieti vysvetlil situáciu: „V retrospektíve uznávam, že v tomto konkrétnom prípade sme vizualizáciu mali pripraviť, tiež by som si predstavoval, aby komunikácia voči miestnym obyvateľom prebehla inak a v inom tóne. Sú to chyby, ktoré priznávam a budem požadovať do budúcna iný prístup,“ napísal Peter Fiabáne.

Nespokojní občania oslovili v tejto veci aj mestského poslanca Petra Cibulku. Ten považuje stromy za vzácne a preto bol spoluiniciátorom zastavenia sobotňajších prác. Výrub, ktorý mal prebiehať počas víkendu primátor dočasne pozastavil. Po vysvetlení situácie obyvateľom a širokej verejnosti by mali práce pokračovať. 

„Nesúhlasím s postupom týkajúceho sa výrubu stromov na Štefánikovej ulici. Takto staré stromy sú nesmierne vzácne a máme sa o ne starať a nie ničiť ich. Vždy je možnosť robiť veci tak, aby sa zosúladila cyklodoprava aj zeleň. Aj keď predpokladám, že projekt bol vytvorený už dávnejšie, bolo v predchádzajúcom období dosť času pripraviť také riešenie, ktoré by nezničilo tak vzácne stromy,“ uviedol poslanec Peter Cibulka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu