Poľský turista tragicky zahynul v Malej Fatre, po pošmyknutí padal niekoľko desiatok metrov


Foto: Poľský turista tragicky zahynul v Malej Fatre, po pošmyknutí padal niekoľko desiatok metrov Foto: Horská záchranná služba

V piatok 18. februára nešťastne spadol v Malej Fatre 43-ročný poľský turista. Muž sa pošmykol pod Malým Rozsutcom na zľadovatenom teréne a spadol z výšky približne 50 metrov. Hlásenie o nešťastnom páde prijala predpoludním tiesňová linka Horskej záchrannej služby (HZS).

Turista pri páde utrpel vážne poranenie hlavy. V čase nahlásenia bol síce pri vedomí, no následne sa jeho stav prudko zhoršil a neboli u neho prítomné životné funkcie.

„Jeho kamarát okamžite podľa inštrukcií operátora ZZS zahájil telefonicky riadenú KPR. O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby zo Žiliny, ktorá z heliportu vo Vrátnej vyzdvihla na palubu vrtuľníka záchranára HZS a následne ho pomocou palubného žeriava vysadila pri zranenom,“ spresňujú horskí záchranári.


Posádka vrtuľníka sa ešte vrátila pre ďalších troch záchranárov HZS, ktorých rovnako vysadila na mieste nehody. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu sa muža zachrániť nepodarilo a ťažkým zraneniam, nezlučiteľným so životom, na mieste podľahol.

Horskí záchranári transportovali jeho telesné pozostatky na Podžiar a následne terénnou štvorkolkou do Štefanovej.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba