Petíciu za riešenie kritickej situácie s parkovaním v Žiline podpísalo doteraz iba 200 ľudí


Foto: Petíciu za riešenie kritickej situácie s parkovaním v Žiline podpísalo doteraz iba 200 ľudí Foto: Odkaz pre starostu / Nataša

Kritická situácia s parkovaním pretrváva na žilinských sídliskách už niekoľko rokov a postupne sa ďalej zhoršuje. Osobných automobilov v uliciach pribúda, následkom ich nesprávneho státia sú často blokované križovatky a zákruty. V niektorých častiach mesta dochádza aj k ničeniu zelene a trávnatých plôch.

Nezodpovedné parkovanie môže v niektorých prípadoch obmedziť výkon bežných mestských služieb ako napríklad vývoz komunálneho odpadu alebo zimná údržba či zametanie vozoviek. V horšom prípade dokážu odstavené automobily znemožniť prejazd záchranným zložkám smerujúcim k vážnemu prípadu.

V reakcii na aktuálnu situáciu vznikla v Žiline iniciatíva Za lepšie parkovanie, ktorá nielen upozorňuje na potreby riešenia statickej dopravy, ale zároveň spisuje petíciu. Cieľom je vyzvať samosprávu a mestské zastupiteľstvo, aby podporili výstavbu nových parkovacích miest, ktoré odbremenia chodníky a verejné priestranstvá od nadmerného počtu vozidiel.

Petičný výbor zložený zo štyroch Žilinčanov chce dosiahnuť, aby sa po rokoch začali kompetentní urýchlene zaoberať neustále sa zhoršujúcou situáciou a prijali opatrenia s cieľom jej zlepšenia.


Zbierať podpisy začali približne v polovici januára, do dnešného dňa sa im podarilo získať necelé dve stovky. Pre porovnanie, petíciu proti výstavbe parkovacieho domu na sídlisku Vlčince podpísalo za približne päť týždňov takmer 900 obyvateľov.

V našej nedávnej ankete sa vyjadrilo až 85 % čitateľov z celkovo viac než tisíc zapojených, že mesto Žilina by aktuálny stav malo začať urýchlene riešiť. Napriek tomu, že Žilinčania často aj verejne a prostredníctvom sociálnych sietí kritizujú nedostatok parkovacích miest na sídliskách a vyzývajú samosprávu k väčšej aktivite, pod petíciu sa nepodpísali.

Petícia je dostupná na stránke www.peticie.com/zaparkovanie_v_iline



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu