Dobrovoľní hasiči z Oškerdy získali vďaka zbierke automatický externý defibrilátor, umiestnený bude na zbrojnici


Foto: Dobrovoľní hasiči z Oškerdy získali vďaka zbierke automatický externý defibrilátor, umiestnený bude na zbrojnici Foto: DHZ Oškerda

V mestskej časti Kysucké Nové Mesto - Oškerda pribudol nový automatický externý defibrilátor (AED). Prístroj získali a umiestnili vďaka aktivite miestnych obyvateľov v spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom (DHZ). Vďaka zariadeniu má možnosť aj laik podať pacientovi profesionálnu prvú pomoc.

AED si nevyžaduje žiadnu náročnú obsluhu. Je určený na záchranu života pri zastavení krvného obehu následkom fibrilácií komôr srdca. V prípade takejto situácie stačí nalepiť elektródy na obnažený hrudník, zapnúť ho a nutnosť podania elektrického výboja dokáže už prístroj vyhodnotiť sám.


Dobrovoľný hasičský zbor Oškerda zorganizoval verejnú zbierku ešte koncom minulého roka. Úspešne bola ukončená až 12. januára pričom suma, ktorú sa podarilo vyzbierať, prekročila predpokladaný limit. O dva dni neskôr sa následne podarilo hasičom prevziať zakúpený prenosný automatický defibrilátor.

Zvyšné finančné prostriedky budú použité na elektroinštalácie, osvetlenie a informačné tabule. Zariadenie je prístupné verejnosti 24 hodín denne a svoje miesto má na miestnej hasičskej zbrojnici.

Na webovej stránke operačného strediska záchrannej zdravotnej služby je dostupná mapa všetkých známych verejne prístupných AED, ktorá onedlho rozrastie aj o nováčika z Oškerdy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu