Kvôli pandémii môžu mať onkologickí pacienti menšiu šancu na prežitie, v Martine klesol počet operácií hrudníka o 40%


Foto: Kvôli pandémii môžu mať onkologickí pacienti menšiu šancu na prežitie, v Martine klesol počet operácií hrudníka o 40% Foto: UNM

Pandémia ochorenia Covid-19 ovplyvnila životy a zdravotný stav nielen tých, ktorí toto ochorenie prekonali. Počas posledných dvoch rokov sa výrazne zhoršila dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre všetkých pacientov v každej nemocnici na Slovensku.

Univerzitná nemocnica v Martine musela v boji s pandémiou spraviť rázne kroky, medzi ktoré patrí napríklad reprofilizácia pľúcnej kliniky na Covidové oddelenie, kam bol presunutý aj personál z Kliniky hrudníkovej chirurgie. Tieto dve kliniky sú pritom jediné svojho druhu v celom Žilinskom kraji. Hrudníkovú chirurgiu vykonávajú len v troch ďalších pracoviskách na Slovensku.

Kvôli týmto dvom krokom výrazne klesla diagnostika pľúcnych ochorení a rovnako počet operácií hrudníka. Zatiaľ čo pred začatím pandémie vykonala pľúcna klinika približne 1000 bronchoskopických vyšetrení, potrebných na diagnostiku nádorových ochorení pľúc za rok, počas Covidu klesol ich počet na polovicu. Počet operácií v roku 2021 sa oproti roku 2019 znížil o 40%. Okrem toho museli byť pacienti z ošetrovateľskej jednotky hrudníkovej chirurgie presunutí na chirurgickú kliniku.

„Operatívu sme museli výrazne zredukovať. Snažíme sa operovať pacientov s onkologickými diagnózami, u ktorých by ďalšie časové oddialenie prinieslo zhoršenie prognózy. Zvlášť alarmujúce je, že veľké resekcie pľúc pre karcinóm poklesli o polovicu,“ informoval prednosta Kliniky hrudníkovej chirurgie doc. MUDr. Anton Dzian, PhD. Práve takéto operácie sú podľa neho najdôležitejšou časťou operačného programu kliniky.


Prednosta sa obáva vyhliadok do budúcna, pokiaľ bude pandémia pokračovať. Už teraz sa podľa neho stáva, že pacienti zostávajú doma bez diagnostiky či liečby a do nemocnice prídu v stave, kedy im už nevie pomôcť ani chirurgia.

„Očakávame nárast neoperovateľných stavov. Mnohí pacienti sú z rôznych dôvodov dnes doma, bez diagnostiky. Je tu obava, že prídu v pokročilých štádiách, kedy im chirurgickou liečbou nebudeme vedieť pomôcť. To bude mať dopad na celú ďalšiu onkologickú starostlivosť,“ vyjadril svoje obavy A. Dzian.

Primár Kliniky pneumológie a ftizeológie MUDr. Ivan Kocan zdieľa rovnaký názor a verí, že pacienti s rakovinou pľúc budú mať kvôli pandémii menšiu šancu na prežitie. Ako riešenie vidí vytvorenie samostatných oddelení pre pacientov s Covidom.

„Mali by sa vytvoriť osobitné ošetrovacie jednotky, napríklad ich pristaviť vo forme kontajnerových pavilónov tak, aby nebola narúšaná biela medicína. Takto je obmedzený chod celej nemocnice a trpia tým pacienti, ktorí našu starostlivosť potrebujú,“ dodal.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu