Jubilejný prechod Beskydsko-Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou absolvovalo viac než 150 účastníkov


Foto: Jubilejný prechod Beskydsko-Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou absolvovalo viac než 150 účastníkov Foto: Žilinský samosprávny kraj

Prvá februárová sobota patrila bežkárom. Viac než 150 registrovaných účastníkov a desiatky ďalších individuálnych športovcov prišli v sobotu osláviť jubilejný prechod Beskydsko-Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou (BJLBM).

Ide o jednou z najkrajších lyžiarskych bežeckých trás na Slovensku, ktorú Žilinský samosprávny kraj už jednu dekádu ako súčasť podpory cestovného ruchu v regióne udržiava pre priaznivcov bežeckého lyžovania. Tradične vo februári sa koná spoločný prechod magistrálou, vlaňajší ročník sa však neuskutočnil z dôvodu pandémie.

„Sme veľmi radi, že sa nám tento rok podarilo prechod zorganizovať a spolu s milovníkmi tohto zimného športu osláviť okrúhle výročie. Prípravy trvali od Vianoc, čakali sme na vhodné snehové podmienky. Aby sme zaručili bezpečnosť účastníkov vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu, v spolupráci s RÚVZ sme navrhli zmeniť hromadný štart na priebežný,“ priblížila manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj Jana Žgravčáková.

Účastníci sa registrovali vopred elektronicky, na prezentáciu na Melocíku prichádzali v 15-minútových intervaloch v obmedzenom počte. Žilinský samosprávny kraj zabezpečil pre bežkárov bezplatnú autobusovú dopravu zo Žiliny a Čadce.

V slnečné sobotné ráno čakala na bežkárov perfektne upravená trať, samozrejmosťou boli aj balíčky s občerstvením, pamätným listom a mapami našich bežkotrás v rámci Žilinského kraja. Prechodu sa zúčastnilo 150 registrovaných účastníkov, celkovo sa však predpokladá, že na trati mohlo byť až 250 bežkárov každého veku.


Prechodu sa zúčastnil aj podpredseda Peter Weber: „Veľmi sa teším, že aj napriek nepriaznivému vývoju pandemickej situácie sa nám podujatie podarilo. Chcem poďakovať účastníkom za zodpovedné dodržiavanie opatrení, vďaka čomu sme si mohli všetci bez obáv vychutnať nádherné lyžovanie na hrebeni kysuckých Javorníkov.“

Žilinský samosprávny kraj upravuje stopu z Makova - Kasární až na Husárik v Čadci. Slovenská stopa sa na Kasárňach napojí na českú. Vytvára tak prepojenie oboch republík po hrebeni Javorníkov v celkovej dĺžke asi 60 kilometrov.

Žilinský samosprávny kraj s Občianskym združením Husárik podpísali na jeseň minulého roku Memorandum o spolupráci, vďaka ktorému je správa a údržba magistrály v úseku od Čadce efektívnejšia a dôkladnejšia a to počas celého roka.

Pre milovníkov bežeckého lyžovania sú všetky informácie dostupné na webovej stránke kraja www.zilinskazupa.sk/bezkoservis


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj