Počas výstavby diaľničného úseku D1 pri Ružomberku objavili jaskyňu, nález by termíny nemal ovplyvniť


Foto: Počas výstavby diaľničného úseku D1 pri Ružomberku objavili jaskyňu, nález by termíny nemal ovplyvniť

Na stavbe úseku diaľnice D1 Hubová - Ivachnová v blízkosti tunela Čebrať objavili počas prác novú jaskyňu. Geomorfológ zo Správy slovenských jaskýň Pavel Bella nám objasnil, že sa podarilo odkryť 31 metrov dlhú a 1,5 metra vysokú časť, v ktorej je ojedinelá bohatá sintrová výzdoba, slienité vápence stalagmity i stalaktity. 

Správa slovenských jaskýň v utorok 1. februára robila na mieste výskum, v ktorom budú pokračovať aj budúci týždeň a následne správu o stave podajú na Okresný úrad - odbor starostlivosti o životné prostredie v Žiline, ktorý vydá ďalšie stanovisko.

Výskumom zistili aj to, že časť jaskyne už bola pravdepodobne poškodená stavebnými prácami a veria, že ju v budúcnosti využijú na vedecké účely.

Podľa hlavného geológa stavby Andreja Žilku na nezvyčajný úkaz narazili pri výkope stavebného zárezu. Nález vopred neidentifikovali prieskumy a preto to označil za netypický.


„Našli sme ho v úplne spodných etážach. Vzhľadom na geologické prostredie, v ktorom sme ho zachytili, je to veľmi neočakávané. V takomto geologickom prostredí sa totiž jaskynné útvary nevyskytujú, alebo len veľmi ojedinele,“ priblížil hlavný geológ stavby.

Hovorkyňa diaľničiarov Eva Žgravčáková informovala, že nález by nemal mať vplyv na lehotu dokončenia výstavby diaľničného úseku pri Ružomberku. Ten by mal byť motoristom sprístupnený koncom budúceho roku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu