Seniori sa často stávajú obeťami podvodníkov a zlodejov, polícia v Martine s nimi bojuje aj vzdelávaním ľudí


Foto: Seniori sa často stávajú obeťami podvodníkov a zlodejov, polícia v Martine s nimi bojuje aj vzdelávaním ľudí Foto: Facebook / Polícia SR - Žilinský kraj

Seniori patria na Slovensku medzi najzraniteľnejšie skupiny, na ktoré sa často zameriavajú rôzni podvodníci a zlodeji. Polícia vo všetkých krajoch zaznamenáva opakovanú trestnú činnosť páchanú na starších občanoch. Seniori sú často veľmi dôverčiví a dobrosrdeční, čo páchatelia využívajú, aby sa k nim dostali bližšie a rôznymi klamstvami ich pripravili o cenné predmety alebo aj celoživotné úspory.

Polícia v Martine zorganizovala aktivitu, počas ktorej preventistka oslovovala starších občanov a rozdávala letáky poskytujúce rady seniorom. Upozorňovala hlavne na najčastejšie spôsoby, akými podvodníci a zlodeji postupujú.

Vo väčšine prípadov sa najskôr snažia získať dôveru seniorov, pričom sa neštítia klamať ani vymýšľať si rôzne emotívne príbehy. Ich cieľom je dostať sa k staršiemu človeku domov, nájsť jeho úspory alebo cenné predmety a vo vhodnej chvíli ich ukradnúť či dokonca vylákať od seniora s dobrým srdcom.

Policajný zbor preto všetkým občanom, ale hlavne seniorom, ponúka tieto rady:

  1. Buďte obozretní, pokiaľ vám zavolá cudzia osoba a žiada od vás peniaze. Dôvodom takéhoto podvodného telefonátu môže byť napríklad predaj rúšok, filtrov, dezinfekcie či meranie teploty.
  2. Pokiaľ vás telefonát zaujal, overte si všetky informácie, ktoré volajúci spomínal, u niekoho, komu dôverujete.
  3. Nedávajte peniaze osobám, ktoré nepoznáte, ani pred nimi nevyberajte peniaze z účtu.
  4. Nepúšťajte cudzie osoby do svojich príbytkov ani na svoje pozemky.
  5. Pokiaľ nakupujete na internete, vždy si overte predajcu, alebo požiadajte o pomoc niekoho, komu dôverujete.
  6. Ak máte akékoľvek podozrenie, že sa vás niekto snaží oklamať či okradnúť, kontaktujte políciu na čísle 158.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu