FOTO: V Budatínskom hrade sprístupnili unikátnu výstavu tvorby žilinského rezbára Miroslava Ďuratného


FOTO: V Budatínskom hrade sprístupnili unikátnu výstavu tvorby žilinského rezbára Miroslava Ďuratného
Galéria: 5 fotiek

Považské múzeum v Žiline sprístupnilo v priestoroch Drotárskeho pavilónu v areáli Budatínskeho hradu pre svojich návštevníkov novú výstavu pod názvom Keď dláto vykúzli zlato. Výstava je ukážkou celoživotnej tvorby žilinského rezbára Miroslava Ďuratného, ktorý sa rezbárstvu venoval takmer 40 rokov.

„Ako invalidný dôchodca si vyrezávaním krátil čas a veľké množstvo drevených plastík a reliéfov je dôkazom toho, že táto práca ho naozaj bavila. Jeho drevené plastiky získali mnoho ocenení,“ informuje hovorkyňa PMZA Magdaléna Lacková. 

Miroslav Ďuratný tvoril až do svojej smrti v roku 2016, rezbárstvu venoval všetok svoj voľný čas. V každom kuse dreva videl niečo zaujímavé, čo ho inšpirovalo k tvorbe. Drevené plastiky získali mnoho ocenení na okresných, krajských aj celoslovenských súťažiach.

„Jeho drevorezby sú realistické, detailne prepracované a ľudský výraz zachytávajú naozaj hodnoverne,“ spresňuje hovorkyňa M. Lacková. Rezbár Miroslav najradšej tvoril postavy a tváre obyčajných ľudí, ktorých pozoroval v prirodzenom prostredí. Každej plastike vždy vkresal svojský charakter.


V zbierkach Považského múzea sa nachádzajú viaceré diela tohto zaujímavého ľudového umelca. Záujemcovia sa môžu tešiť na takmer stovku diel, z ktorých sú väčšina plastiky a reliéfy.

Výstava sa nachádza v Drotárskom pavilóne a bude prístupná návštevníkom do 27. apríla 2022.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu