VIDEO: V Kysuckej nemocnici v Čadci nainštalovali nový zásobník na kyslík. Súčasný pre Covid kapacitne nepostačoval


Foto: VIDEO: V Kysuckej nemocnici v Čadci nainštalovali nový zásobník na kyslík. Súčasný pre Covid kapacitne nepostačoval
Galéria: 5 fotiek

Spotreba kyslíka v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci rastie. Dôvodom sú najmä covid pacienti, pre ktorých je v súčasnosti najviac potrebný. Pôvodná nádoba s kapacitou 10-tisíc litrov prestala postačovať a tak musela nemocnica pristúpiť k jej výmene za väčšiu.

„My sme za tri dni minuli obsah celej nádoby a už sme sa dostávali do rizika, že nebudeme môcť vedieť poskytovať zdravotnú starostlivosť tak, ako máme poskytovať, tak preto sme sa rozhodli túto nádobu zväčšiť za dvojnásobnú,“ poznamenal riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld.

Pokiaľ nebola pandémia Covidu, tak kyslík dopĺňali iba raz za tri mesiace. Ochorenie COVID-19 však spotrebu dramaticky zvýšilo. Nemocnica preto musela hľadať riešenie a zabezpečiť väčšiu kapacitu.

Pod novú nádobu bolo potrebné zrealizovať nový betónový základ, čo si vyžiadalo ďalšie finančné prostriedky z rozpočtu. Samotná nádoba je prenajatá, nemocnica preto okrem ceny za spotrebovaný kyslík platí aj poplatok za nájom.


„Keďže sme vymenili nádobu, musíme mať aj väčšiu zálohu kyslíka. Musíme vedieť v prípade výpadku zabezpečiť kyslík z iných zdrojov. A musíme taktiež rozšíriť kyslíkové rozvody na detskom oddelení a rozšíriť potrubie, aby bola priepustnosť väčšia. Spolu nás táto investícia bude stáť okolo 80 000 Euro,“ doplnil Šenfeld.


Spotreba kyslíka stúpla počas pandémie aj v žilinskej nemocnici. Tam vymenili nádobu na uskladnenie kyslíka ešte minulý rok. Do areálu vtedy priviezli nádrž vážiacu približne 10 ton, dva výparníky a nové technické vybavenie, ktoré zabezpečuje uskladnenie a rozvod kyslíka na jednotlivé oddelenia.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu