Primátor Martina ocenil zdravotníkov z nemocnice za neúnavnú a obetavú starostlivosť počas pandémie


Foto: Primátor Martina ocenil zdravotníkov z nemocnice za neúnavnú a obetavú starostlivosť počas pandémie Foto: Mesto Martin

Zdravotníkov a zamestnancov Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) ocenil martinský primátor. Cenu primátora mesta za rok 2020 za neúnavnú a obetavú starostlivosť o pacientov počas pandémie COVID-19 prevzal generálny riaditeľ MUDr. Dušan Krkoška, PhD., MBA.

„Takmer osem mesiacov. Tak dlho trval nepredstaviteľný nápor na Univerzitnú nemocnicu Martin a jej zamestnancov počas prvej vlny vtedy neznámej pandémie. Patrila k najvyťaženejším nemocniciam, vozili sem pacientov z celého Slovenska,“ spresňuje samospráva na sociálnej sieti.

Mnohí lekári a zdravotné sestry vymenili svoju primárnu medicínsku oblasť a odev za nepriedušný overal, respirátor a okuliare a starali sa výhradne o ľudí s ochorením COVID-19. V najkritickejšom období bolo v martinskej nemocnici hospitalizovaných naraz až 116 pacientov s ťažkým priebehom.

„Unavení psychicky i fyzicky, s obavami o seba i svojich blízkych. Napriek tomu zdravotníci zostávali celé mesiace na covidových oddeleniach. Z celkového počtu 1467 covidových pacientov sa im podarilo úspešne vyliečiť a prepustiť domov tri štvrtiny,“ dodáva ďalej mesto Martin.


Štvrtina pacientov sa už, žiaľ, domov z nemocnice nevrátila. Lekárom a zdravotníkom sa však podarilo vyliečiť 28-ročnú tehotnú ženu, ktorá po niekoľkodňovom pripojení na neinvazívnu pľúcnu ventiláciu porodila zdravé dievčatko.

Riaditeľ martinskej nemocnice pri preberaní ceny vyslovil poďakovanie lekárom, sestrám, zdravotníckym, ale aj nezdravotníckym pracovníkom, ktorí prejavili nie len svoju profesionalitu, ale aj vysoké morálne a etické kvality.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu